Skip to main content

Διάσωση ασυνόδευτων παιδιών από δίκτυο διακινητών

Ομάδα τεσσάρων ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν κρατούνταν από διακινητές σε υπόγειο

Η συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνταν παρά τη θέλησή τους.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) ενημερώθηκε, την Δευτέρα 12 Ιουνίου, μέσω της 24ωρης Γραμμής Εντοπισμού και, πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής what’s up, ότι ομάδα τεσσάρων ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν κρατούνταν από διακινητές σε υπόγειο στην οδό Φυλής στην Αθήνα.

Σε συνέχεια αυτής της ενημέρωσης, η κινητοποίηση του ΕΜΕΑ ήταν άμεση, καθώς κάλεσε την Άμεση Δράση και έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μεταβούν αστυνομικοί στο σημείο.

Όπως αναφέρεται στο κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες από την Άμεση Δράση και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε περίπου μια ώρα να εντοπιστούν και να διασωθούν οι τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι βρίσκονταν σ’ ένα κλειδωμένο υπόγειο. Ως επακόλουθο, οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα για κατάθεση ενώ, στα πλαίσια του ΕΜΕΑ, διεξήχθη η διαδικασία της πρώτης καταγραφής τους και η άμεση μεταφορά τους σε επείγουσα δομή φιλοξενίας.

Το ανωτέρω περιστατικό ανέδειξε για ακόμα μια φορά τη συμβολή τόσο της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων μέσω του ΕΜΕΑ στην έγκυρη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των κρατικών θεσμών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων όσο και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας στην άμεση παρέμβαση για τη διάσωση ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών.