Skip to main content

Το δράμα των ασυνόδευτων ανήλικων και η ολιστική υποστήριξη που λαμβάνουν στον Έβρο

Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 μπήκαν στη χώρα μας 893 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκ των οποίων 789 αγόρια και 104 κορίτσια - Οι ηλικίες τους 5-17 χρόνων

Περίπου 1000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μπήκαν στην Ελλάδα από τα περάσματα στον Έβρο την τελευταία διετία. 
Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 μπήκαν στη χώρα μας 893 ανήλικοι, ηλικίας από 7 μέχρι 17 χρόνων. Από αυτούς 789 ήταν αγόρια και 104 κορίτσια, στην πλειονότητά τους (682) τους ασυνόδευτοι. 

Οι περισσότεροι ήρθαν από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ το τρέχον έτος παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των παιδιών από Ιράκ και μείωση αυτών που έρχονται από το  Πακιστάν

Εκτός από τις παραπάνω χώρες, ασυνόδευτα και διαχωρισμένα από τους γονείς τους παιδιά έρχονται από το Ιράν, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Ερυθραία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη και την Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς και Ανιθαγενή.

Τα παιδιά αυτά χωρίς τους γονείς τους ή απλά έχοντας τη συνοδεία κάποιου ενήλικα ξεκινούν ένα ταξίδι με προορισμό της Ελλάδα γεμάτο κινδύνους και κακουχίες και πέφτουν πολλές φορές θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης. Όταν τελικά καταφέρουν να περάσουν παράτυπα από τον Έβρο είναι ταλαιπωρημένα και εξαντλημένα. 

Στο φυλάκιο προσωρινής διαμονής του Έβρου την ολιστική υποστήριξή τους αναλαμβάνει η Ομάδα Προστασίας της ΑΡΣΙΣ με ψυχοκοινωνικά, νομικά και συμβουλευτικά μέσα, καθώς και με παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. 

Η Ελευθερία Τσίτου, επικεφαλής του προγράμματος υποστήριξης της ΑΡΣΙΣ στον Έβρο επισημαίνει στη Voria.gr ότι δεν υπάρχει ενιαίο προφίλ για τα παιδιά αυτά. Όπως λέει, κάποια είναι ορφανά, άλλα έχουν αφήσει τους γονείς τους στην πατρίδα τους και κάποια έχουν συγγενείς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για να συνεχίσουν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες του Δουβλίνου το ταξίδι τους για να επανενωθούν με τους συγγενείς τους. 

«Δεν υπάρχει κάτι κοινό για όλα τα παιδιά. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι την αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της εξατομικευμένης προσέγγισης και υποστήριξης», αναφέρει.

Το θετικό σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με την κ. Τσίτου, είναι ότι ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο φυλάκιο υποδοχής, έχει μειωθεί πάρα πολύ. 

Σύμφωνα με την ίδια, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων βρίσκεται κάποια θέση στέγασης σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενδοχώρα και μετακινούνται σε αυτή, με την υποστήριξή τους να συνεχίζεται μέσα στο κέντρο φιλοξενίας.  

Η επικεφαλής του προγράμματος της ΑΡΣΙΣ υπογραμμίζει ότι όσα παιδιά δεν καταφέρνουν για κάποιους λόγους να εξασφαλίσουν άσυλο ή απορριφθεί η αίτηση επανένωσή τους εξακολουθούν να προστατεύονται μέσα στη δομή μέχρι να ενηλικιωθούν.

«Το θέμα όμως είναι το μετά, όταν δηλαδή συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια όπου υπάρχει θέμα με την υποστήριξή τους. Το θετικό είναι ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αν ένα παιδί έχει τελειώσει τρεις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μέχρι 23 ετών μπορεί να αιτηθεί δεκαετή άδεια παραμονής στη χώρα και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς τα παιδιά θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα προστατευτικό πλαίσιο».

Η κ. Τσίτου σημειώνει ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων που εισήλθαν στην χώρα μας από τον Έβρο είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, όπως λέει, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνα που μπαίνουν από τα νησιά. 

Επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των ροών ασυνόδευτων ανηλίκων από την Παλαιστίνη. «Υπάρχει εισδοχή Παλαιστινίων, αλλά είναι η ίδια με το παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι τώρα», λέει χαρακτηριστικά.

Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή του Έβρου λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022 στο πλαίσιο του έργου Harmonizing Protection Practices in Greece (HARP), το οποίο έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο DG Home Asylum, Migration and Integration Fund μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) IOM Greece και ολοκληρώνεται τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Η κ. Τσίτου είναι αισιόδοξη ότι το πρόγραμμα υποστήριξης θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση –ήδη όπως λέει τρέχουν κάποιες διαδικασίες - καθώς οι ανάγκες της παιδικής προστασίας εξακολουθούν να υπάρχουν σε καθημερινή βάση. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Γ Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τον Νοέμβριο του 2023 ο εκτιμώμενος αριθμός  ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβιούν στην χώρα μας ανέρχεται σε 1864

Διαβάστε ακόμηΣτοιχεία-σοκ στη Θεσσαλονίκη: 88 παιδιά βρέθηκαν να δουλεύουν στον δρόμο σε τρεις μήνες