Skip to main content

Χαλκιδική: Αναστάτωση στον δήμο Αριστοτέλη για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Τρεις θάνατοι μέσα σε δύο μέρες στη Μεγάλη Παναγία – Ενδείξεις για περισσότερα κρούσματα από αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη και ειδικά της κοινότητας Μεγάλης Παναγίας, στη Χαλκιδική, που είδαν τρεις συμπολίτες τους να χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Ο κόσμος είναι θορυβημένος από τις θλιβερές εικόνες του ΕΚΑΒ που διακομίζει καθημερινά ασθενείς που έχουν νοσήσει στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται η δημοτική αρχή που βλέπει τα κρούσματα στην περιοχή να μη μειώνονται, χωρίς ωστόσο να έχει σαφή εικόνα για τη διασπορά τους από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

«Είχαμε τρεις θανάτους σε δύο μέρες σε ηλικιωμένους στη Μεγάλη Παναγία, αλλά έχουμε και πολλά κρούσματα. Είναι λογικό να θορυβείται ο κόσμος, ενώ γίνεται δραματικό αν σκεφτεί κανείς ότι στον έναν από ανθρώπους που πέθαναν βγήκε θετικό το τεστ και στην οικογένειά του και δεν μπορούν να πάνε ούτε στην κηδεία, η οποία έτσι κι αλλιώς γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνος.

Αυτό ωστόσο που προβληματίζει περισσότερο τη διοίκηση του δήμου είναι το γεγονός ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία εκτιμά πως είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται.

«Βλέπουμε μια αναντιστοιχία ανάμεσα τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και σε αυτά για τα οποία μπορούμε να έχουμε μία πρωτογενή πληροφόρηση από τα ιδιωτικά κέντρα και από το γενικό νοσοκομείο. Όταν ένα ιδιωτικό κέντρο βγάζει σε μια μέρα 25 θετικά και ο ΕΟΔΥ 30 ή 40 για όλη τη Χαλκιδική, κάτι συμβαίνει. Έχουμε στείλει ατομικά οι πέντε δήμαρχοι και ομαδικά μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη επιστολές ζητώντας να έχουμε ενημέρωση. Δεν εισακουστήκαμε. Ένας δίαυλος, αν μη τι άλλο, πρέπει να αναπτυχθεί με τους δήμους, για τους οποίους ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι είναι στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν», τόνισε ο δήμαρχος.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον δήμο

Κατόπιν αιτήματος του δήμου από σήμερα βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσει στοχευμένους ελέγχους σε εργαζόμενους σε κομβικές υπηρεσίες.

«Ζήτησα να γίνει τεστ στον γενικό πληθυσμό και μου είπαν ότι το απαγορεύει ο ΕΟΔΥ εν μέσω lockdown, γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού όλων αυτών που θα προστρέξουν να εξεταστούν. Αυτό που πετύχαμε είναι να γίνει σαρωτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου και κάποιων άλλων υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε», επισήμανε ο κ. Βαλιάνος.

Πιέζεται το νοσοκομείο Πολυγύρου - Κλειστά δύο δημοτικά σχολεία

Η αύξηση των κρουσμάτων ασκεί μεγάλες πιέσεις στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι 38 κλίνες για νοσηλεία και πέντε για εντατική θεραπεία περιστατικών COVID και ήταν γεμάτες, ενώ υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εξάλλου, η διοίκηση του νοσοκομείου ετοιμάζει ειδική πτέρυγα στην παλιά Παθολογική για να διαχωρίζονται τα ύποπτα κρούσματα.

Λόγω κρουσμάτων, εξάλλου, έκλεισαν το 2ο δημοτικό Ιερισσού και το δημοτικό της Αρναίας.

«Να κλειστεί ο κόσμος στο σπίτι»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το κρίσιμο πλέον είναι να περιοριστεί ο κόσμος στο σπίτι του. «Πριν από το lockdown υπήρχε μία χαλαρότητα, όμως γενικά πλέον υπάρχει συμμόρφωση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να κλειστεί ο κόσμος στο σπίτι. Άλλωστε, έχουμε την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και φροντίδας, λειτουργεί δημοτικό ιατρείο με πνευμονολόγο όπου μπορεί ο κόσμος να απευθύνεται και φυσικά έχουμε και το κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου, που επίσης υπό τους όρους του ΕΟΔΥ δίνει στους πολίτες οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος του».