Skip to main content

Δήμος Θερμαϊκού: Στον αέρα τρεις παιδικοί σταθμοί λόγω έλλειψης αδειοδότησης

Για ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων κάνει λόγο ο νέος δήμαρχος και ζητά παράταση της προθεσμίας για συμμόρφωση στις προδιαγραφές, η οποία εκπνέει στις 31 Μαρτίου

Με λουκέτο κινδυνεύουν τρεις παιδικοί σταθμοί του δήμου Θερμαϊκού, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν, καθώς η πανδημία αποτέλεσε εμπόδιο για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, στις 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τη συμμόρφωση δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών με το Προεδρικό Διάταγμα 99 του 2017, που θέτει αυστηρούς όρους για την έκδοση άδειας λειτουργίας του. Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου εκτιμά ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, τη στιγμή που η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει ότι η μη συμμόρφωση των σταθμών με τις διατάξεις του Π.Δ. μετά το πέρας της προθεσμίας συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Για ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων κάνει λόγο ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, Θοδωρής Τζέκος. «Ξεκινώντας τη θητεία μας αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα πολύ πιεστικά, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε δύο μήνες. Τρεις από τους τέσσερις παιδικούς σταθμούς του δήμου δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και απέχουν πολύ από την έκδοση άδειας λειτουργίας. Από το 2017 υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν παιδικοί σταθμοί. Είναι αδράνεια και ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων, παρότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ. Εμείς έχουμε επισπεύσει όλες τις διαδικασίες και εντείνουμε τις προσπάθειες να προχωρήσουμε στην άδεια λειτουργίας, αλλά θέλουμε και χρόνο να το κάνουμε», είπε στη Voria.gr ο κ. Τζέκος, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η έλλειψη αδειοδότησης δεν συνεπάγεται επικινδυνότητα των κτηρίων.

Αίτημα παράτασης στο υπουργείο

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού απέστειλε σχετική επιστολή προς την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητά παράταση της προθεσμίας, τονίζοντας ότι ενδεχόμενο λουκέτο μεσούσης της σχολικής χρονιάς θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα 106 παιδιά που φιλοξενούνται στους σταθμούς και στις οικογένειές τους.

«Όπως γνωρίζετε, το Π.Δ. 99/2017 προβλέπει την υποχρεωτική συμμόρφωση των παιδικών σταθμών και κατά την περίοδο που είμαι Δήμαρχος από την 1η Ιανουαρίου 2024, έχουμε εργαστεί σκληρά για την υλοποίηση αυτής της απαίτησης. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μου σχετικά με το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες της τρέχουσας διοίκησης και των υπηρεσιών, δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Είναι αναμφίβολα προβλήματα που απαιτούν χρόνο και συνεκτική προσπάθεια για να λυθούν. Κατανοούμε πλήρως τη σημασία της συμμόρφωσης των παιδικών μας σταθμών για την ευημερία των παιδιών μας και τη στήριξη των γονέων τους. Ωστόσο, είναι αδύνατον να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017 μέχρι την προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Συνεπώς, σας ζητώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για τη συμμόρφωση δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών με το π.δ. 99/2017. Αυτό θα παράσχει τον απαραίτητο χρόνο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Είμαι βέβαιος ότι η παράταση αυτή θα επιτρέψει τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα δώσει τη δυνατότητα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας να συμμορφωθούν πλήρως με τους νόμους», αναφέρει στην επιστολή, σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση κινδυνεύει να επωμιστεί το βάρος μίας απόφασης, για την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ο κ. Τζέκος τόνισε επίσης ότι δεν είναι εύκολη ούτε η εξεύρεση άλλου χώρου για τη στέγαση των σταθμών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επίσης χρονοβόρο, ούτε η δημιουργία νέων σταθμών. «Πρώτα πρέπει να τακτοποιήσουμε αυτά που έχουμε και σε δεύτερο χρόνο να δούμε πώς μπορούμε να πάμε κι ένα βήμα παραπάνω, για έναν νέο παιδικό, αλλά και έναν βρεφονηπιακό σταθμό που δεν διαθέτει ο δήμος», κατέληξε.