Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιος είναι τελικά ο «Κύπριος» δωρητής

Το ποιος είναι ο δωρητής της μελέτης για τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Μηχανικός, μέτοχος πολύ μεγάλης μελετητικής εταιρείας των Αθηνών, είναι τελικά ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία η οποία προσφέρθηκε να κάνει δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης τη μελέτη για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, στο εναπομείναν τμήμα της, από την Κατσιμίδη έως την Γρ. Λαμπράκη.

Αυτό αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία η αποδοχή της δωρεάς εισήχθη προς συζήτηση ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους ως προς την αποδοχή της δωρεάς γι' αυτό και τρεις εξ αυτών, οι Ανδρέας Κουράκης, Έλλη Χρυσίδου και Σταύρος Καλαϊτζίδης την καταψήφισαν, ενώ ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος ψήφισε «λευκό».

Μιλώντας στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Μάκης Κυριζίδης εξήγησε ότι “ο δωρητής είναι γνωστός μηχανικός (σ.σ. ανέφερε και το όνομά του), μέτοχος μεγάλης μελετητικής εταιρείας των Αθηνών ο οποίος, για τους δικούς του λόγους, επέλεξε να κάνει τη συγκεκριμένη δωρεά προς το δήμο μέσω μιας κυπριακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στην οποία είναι μεγαλομέτοχος”.

Στο ερώτημα “για ποιο λόγο μια κυπριακή μελετητική εταιρεία προσφέρεται να κάνει δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο, μάλιστα όπως αναφέρει της 'εταιρικής κοινωνικής ευθύνης', ενώ δεν έχει καν έδρα στην Ελλάδα” ο κ. Κυριζίδης απάντησε πως “ο δήμος δεν πρόκειται να προσφέρει κανένα απολύτως αντάλλαγμα”. Ερωτηθείς, δε, “για ποιο λόγο δεν εκπονεί τη μελέτη το αρμόδιο τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο είχε εκπονήσει άλλωστε και την αντίστοιχη μελέτη για το πρώτο, και μεγαλύτερο σκέλος του έργου της διάνοιξης της Αγίου Δημητρίου, το 2013” ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως “το αρμόδιο τμήμα είναι υποστελεχωμένο, έχουν απομείνει τρία, τέσσερα άτομα και θα χρειαζόταν περίπου έναν χρόνο για να κάνει αυτήν τη μελέτη” ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η δωρεάν μελέτη πρόκειται να παραδοθεί εντός τετραμήνου. “Έτσι, και τη μελέτη θα έχουμε πιο γρήγορα και θα μπορούμε παράλληλα, να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας για την εκπόνηση άλλων μελετών”, τόνισε ο κ. Κυριζίδης.