Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πού ποντάρουν Ζέρβας και Αγγελούδης για τον β' γύρο - Η στάση Πέγκα, όλα ανοιχτά με Τσαβλή

Μπαράζ συσκέψεων στα επιτελεία των δύο μονομάχων για τον δεύτερο γύρο - Η στάση Πέγκα - Όλα ανοιχτά με Τσαβλή - Κρίσιμο και το ποσοστό Καλόγηρου

Σε θέση μάχης τέθηκαν από αργά χθες το βράδυ τα επιτελεία των δύο μονομάχων Κωνσταντίνου Ζέρβα και Στέλιου Αγγελούδη στον δήμο Θεσσαλονίκη, μετά το οριακό αποτέλεσμα – 1520 ψήφοι διαφορά στο 100% ενσωμάτωσης - στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ήδη για τις επόμενες ώρες έχει προγραμματιστεί ένα μπαράζ συσκέψεων στα δύο στρατηγεία Ζέρβα και Αγγελούδη, όπου αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους για να οδηγηθούν στην εκλογική νίκη και στην κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου. Καθοριστική είναι η στάση που θα κρατήσουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Με δεδομένη τη σταθερή θέση του ΚΚΕ να μην εκφράζει προτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο όταν δεν συμμετέχει δικός του υποψήφιος, το ενδιαφέρον των δύο μονομάχων στρέφεται στην παράταξη του Σπύρου Πέγκα, που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,74% (19.804 ψήφους), του Δρόσου Τσαβλή που κατέληξε στην πέμπτη θέση με ποσοστό 5,69% και 5.430 ψήφους και του  Στέργιου Καλόγηρου που μπαίνει στο δημοτικό συμβούλιο με ποσοστό 4,61% (4.399).  

Σε σκληρή γραμμή ο Κωνσταντίνος Ζέρβας – Ντιμπέιτ με τον συνυποψήφιό του

Σκεπτικισμός και προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς ανέμεναν υψηλότερα ποσοστά από αυτά που τελικά συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο. Το στίγμα των προθέσεών του για τις ημέρες έως την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής έδωσε αργά χθες το βράδυ ο κ. Ζέρβας στη δήλωσή του, επιλέγοντας να ανεβάσει τους τόνους και να θέσει τα διλήμματα για τον δεύτερο γύρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τις επόμενες πέντε ημέρες κρίνεται το μέλλον της πόλης. Κρίνεται αν στο τιμόνι της θα βρίσκονται άνθρωποι με σχέδιο ή αν θα παραδώσουμε την πόλη σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξ Αθηνών. Αν θα παραδώσουμε την πόλη σε ένα παλιό, αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που συνασπίστηκε και θέλει να έρθει και πάλι στα πράγματα».

Στο στρατηγείο Ζέρβα ξεκινά ένα μπαράζ συσκέψεων για το πώς θα κινηθούν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, με τον ίδιο τον επικεφαλής να ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει σκληρή μάχη. Ο κ. Ζέρβας αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές με τις υπόλοιπες παρατάξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες,θα ζητήσει ντιμπέιτ με τον δεύτερο διεκδικητή, Στέλιο Αγγελούδη. Στον σχεδιασμό του, όπως τόνισε και χθες ο κ. Ζέρβας είναι να πάνε «πόρτα- πόρτα, σπίτι- σπίτι» προκειμένου να γίνει γνωστό το σχέδιο της παράταξής του για τα επόμενα πέντε χρόνια στον δήμο Θεσσαλονίκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο τοπικός κομματικός μηχανισμός στην πορεία έως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Διότι μπορεί το μήνυμα του πρωθυπουργού υπέρ του Κωνσταντίνου Ζέρβα να ήταν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, στο Μαξίμου, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό δεν έγινε από όλους τους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και πάντως σίγουρα όχι με την ένταση που ανέμεναν.

Αγγελούδης: Κάλεσμα στις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή στη διοίκηση

Μετά την πρώτη νίκη που κέρδισε ο Στέλιος Αγγελούδης, μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την παράταξη Ζέρβα, ξεκινά σήμερα να καταστρώνει τη στρατηγική του για τις επόμενες έξι ημέρες, πριν τις κάλπες της Κυριακής. Εντός των επόμενων ωρών ο κ. Αγγελούδης αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τα στελέχη του οργανωτικού της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». Επιπλέον, θα καθοριστούν οι επαφές που θα γίνουν με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων στο πλαίσιο του μηνύματος που απηύθυνε χθες στη δήλωσή του ο κ. Αγγελούδης για κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο κ. Αγγελούδης επέμεινε στη δήλωσή του ότι η παράταξή του είναι «ανεξάρτητη και υπερκομματική» σε μια προσπάθεια να κάνει άνοιγμα στις άλλες παρατάξεις, εν όψει του δεύτερου κρίσιμου γύρου.

Οι επόμενες κινήσεις Πέγκα και Τσαβλή

Στη γραμμή που καθόρισε, από το βράδυ της Κυριακής, ότι «οι δημότες δεν καθοδηγούνται» αναμένεται να επιμείνει ο Σπύρος Πέγκας. Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις, μια με τους συμβούλους της παράταξης και μια δεύτερη με τις δύο παρατάξεις που συμπορεύτηκαν μαζί του, του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του Σάκη Τζακόπουλου αλλά και με στελέχη της παράταξης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και είχε στηρίξει τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους». Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πιέσεις προκειμένου να στηριχθεί στον δεύτερο γύρο ο Στέλιος Αγγελούδης, ωστόσο, ο κ. Πέγκας εκτιμά ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους. Πάντως αυτό που ξεκαθαρίζεται από την πλευρά Πέγκα είναι ότι δεν θα μπει στη διαδικασία να διαπραγματευτεί αλλά πως θα παραμείνει στη θέση που του έδωσαν οι δημότες να ασκήσει αντιπολίτευση στη νέα δημοτική αρχή. Μένει να φανεί αν με τη γραμμή Πέγκα θα ευθυγραμμιστεί και ο Γιάννης Μπουτάρης, που σάρωσε σε σταυρούς και ο οποίος προεκλογικά είχε μιλήσει με θετικά λόγια για τον Στέλιο Αγγελούδη.

Προβληματισμός επικρατεί στον συνδυασμό Τσαβλή για το χαμηλό ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο στον εκλογών. Ο κ. Τσαβλής αναμένεται έως την Τετάρτη να έχει ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβλής εκτιμά ότι πρέπει δηλώσει ξεκάθαρα ποιο πρόσωπο επιλέγει για να διοικήσει την πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσαβλής προσανατολίζεται να στηρίξει το πρόσωπο εκείνο - Ζέρβα ή Αγγελούδη - που θα πειστεί ότι μπορεί να κάνει καλό στην πόλη τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες ήρθαν σε ρήξη όταν ο δήμαρχος είχε δείξει τον δρόμο της εξόδου στον Δρόσο Τσαβλή (πρώτο σε ψήφο στην παράταξη το 2019) για την υπόθεση των εμβολίων.

Όπως πάντως τονίζει ο ίδιος στους συνεργάτες του, δεν πρόκεται μπει στη διαδικασία της «πολιτικής συναλλαγής» και των «πολιτικών ανταλλαγμάτων» για ενδεχόμενη στήριξη σε έναν από τους δύο μονομάχους. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι Εμείς» επιδιώκει η ομάδα του να είναι ενεργή στο δημοτικό συμβούλιο τα πέντε χρόνια στη θητεία που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2024.