Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Με ψήφισμά του το σώμα εξέφρασε τη στήριξή του στο κέντρο και ζήτησε την προώθηση αλλαγών που δεν θα αλλοιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του

Την στήριξή του στο έργο του ΚΕΘΕΑ εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, με ψήφισμά του στο οποίο ζητά την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του κέντρου.

Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται ότι το σώμα αναγνωρίζει την προσφορά του ΚΕΘΕΑ και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και ζητά την προώθηση οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που δεν θα αλλοιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στο έργο του ΚΕΘΕΑ.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

To Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών του προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Ήδη από τις 14/10/2019 με την υπ’αριθ. 1127 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και απειλούσε τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ως θεραπευτικής κοινότητας.

Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο θέμα του ΚΕΘΕΑ με αφορμή το προσχέδιο νόμου για τον νέο κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού και εκφράζει την αντίθεσή του με την αλλοίωση του μοντέλου της θεραπευτικής του μεθόδου, τη μετατροπή των εγκαταστάσεων σε “ξενώνες διαμονής”, την κατάργηση της συμμετοχικότητας των εξυπηρετούμενων χρηστών στη λήψη των αποφάσεων και την υποβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων που είναι απόφοιτοι των θεραπευτικών του προγραμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη και την εκτίμησή του στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην προσφορά του μετά από 38 χρόνια λειτουργίας του θεραπευτικού του μοντέλου, ζητά:

• Την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου
• Την προώθηση οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που δεν θα αλλοιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στο έργο του ΚΕΘΕΑ
• Την ενίσχυση της συνέχισης του θεραπευτικού του μοντέλου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει ως ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός - σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση του ψηφίσματος έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο όμως έλαβε λιγότερες ψήφους κατά την ψηφοφορία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ