Skip to main content

Δείτε σε βίντεο από drone τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα

Δείτε βίντεο των εκβολών του ποταμού των Σερρών στον Στρυμονικό κόλπο από ψηλά - Μόνο το ένα τρίτο της έκτασής του βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Ένα εντυπωσιακό βίντεο με drone από τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα επιμελήθηκε ο κινηματογραφιστής και χρήστης του Youtube George Sal.

Ο Στρυμόνας είναι ένας από τους ποταμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου με συνολικό μήκος 360 χλμ. εκ των οποίων τα 242 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και τα 118 σε ελληνικό. Οι Βούλγαροι τον αποκαλούν με το όνομα Στρούμια, ενώ στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστός με την ονομασία Καρά-Σου. Στο ελληνικό έδαφος ο ποταμός ρέει αποκλειστικά στο έδαφος του νομού Σερρών και, μαζί με τον Αγγίτη, που είναι ο κυριότερος ελληνικός παραπόταμός του, ανήκουν στην υδρογραφική λεκάνη της ανατολικής Μακεδονίας. Εκβάλλει στον Στρυμονικό κόλπο, προσφέροντάς του εκτός από τα νερά του και το όνομά του.

Στις όχθες του ποταμού υπάρχει ποικιλία υδρόβιας βλάστησης από θάμνους που δίνουν ομορφιά στον ποταμό. Επικρατούν οι λεύκες, οι ιτιές, οι ακακίες και τα πλατάνια. Στα νερά του ζουν αρκετά είδη ψαριών, ανάμεσα στα οποία κυριαρχεί ο κυπρίνος και σε πολύ μικρότερες ποσότητες, τα τσιρόνια, οι πέρκες, οι γουλιανοί και τα χέλια. Την πανίδα του οικοσυστήματος του ποταμού συμπληρώνει πλήθος ζώων και πουλιών που φωλιάζουν στις όχθες του και είναι άμεσα εξαρτημένα από αυτόν.

Δείτε το βίντεο: