Skip to main content

Οι Ρώσοι μειώνουν δραστικά τις επιχειρήσεις στο Κίεβο, ουδετερότητα προσφέρει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι θέλει οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεσμεύεται «να μειώσει σημαντικά» τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κίεβο και την πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο της ειρηνευτικής συνθήκης.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, η Ουκρανία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής, όπως μεταφέρει ο ΣΚΑΪ.

«Εγγυήσεις ασφάλειας άνευ όρων για την Ουκρανία, κατάπαυση του πυρός, αποτελεσματικές αποφάσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές συνοδείες, τήρηση από τα (εμπλεκόμενα) μέρη των κανόνων και των εθίμων του πολέμου. Δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη χώρα μας. Ο γύρος της Κωνσταντινούπολης αυτή τη στιγμή…» δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι «η Ρωσία πέτυχε τους κύριους αρχικούς στόχους της στην Ουκρανία». Προέτρεψε το Κίεβο να λάβει μέτρα για να σταματήσει να «βασανίζει» Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «σταδιακά θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική δραστηριότητα».

«Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία συμφωνίας για την ουδετερότητα, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία, προχωρούν στην πράξη, από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ελήφθη απόφαση για δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κιέβου και στο Τσερνίχιβ», είπε ο Φόμιν.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14.00.

Ο Τούρκος προέδρος, Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ειρήνη και στο μέλλον θα ήθελε να φιλοξενήσει τυχόν συνομιλίες κορυφής μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι ανέφερε αναλυτικά η ουκρανική πλευρά

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η κατάπαυση του πυρός και οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις Ουκρανού διαπραγματευτή μετά το τέλος αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι έπεσε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων. Οπως ειπώθηκε η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των κρατών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας. Αν συμφωνηθεί αυτό το σύστημα, τότε το Κίεβο θα αποδεχτεί το στάτους ουδετερότητας. Αυτό θα περιλαμβάνει τη δέσμευση να μην υπάρχουν στο έδαφος της χώρας ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα κλειστεί με τη Ρωσία.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Συνοπτικά. Συνθήκη εγγυήσεων ασφαλείας με ενισχυμένο ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Οι εγγυήτριες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) συμμετέχουν νόμιμα ενεργά στην προστασία της Ουκρανίας από οποιαδήποτε επιθετικότητα. Υλοποίηση μέσω δημοψηφίσματος & κοινοβουλίων των εγγυητών κρατών» ανακοίνωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ μέσω Twitter.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι ουκρανικές προτάσεις έχουν τεθεί στη ρωσική πλευρά και το Κίεβο αναμένει την επίσημη απάντηση, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές εξελίξεις ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε "να μειώσει δραστικά" τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και τη Τσερνίχιβ.