Skip to main content

Δύο μεγάλες συναυλίες του Ωδείου Άνω Πόλης στο Ολύμπιον και στο Athenaeum στο Βουκουρέστι

Μία μεγάλη «Συναυλία ήχο-χρωμάτων» των Μουσικών Συνόλων του Ωδείου Άνω Πόλης, πρόκειται να δοθεί στις 20 Μαρτίου, με διάσημες ελληνικές και ξένες μελωδίες

Κινηματογραφικές μουσικές θα ηχήσουν στο Ολύμπιον και μετά τη λήξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μία μεγάλη «Συναυλία ήχο-χρωμάτων» των Μουσικών Συνόλων του Ωδείου Άνω Πόλης, σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», πρόκειται να δοθεί στις 20 Μαρτίου, με διάσημες ελληνικές και ξένες μελωδίες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στον κινηματογράφο- και όχι μόνο.

«Τα μουσικά σύνολα απαρτίζονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου, τη Μικτή Χορωδία, την Παιδική Χορωδία, την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, ένα έντεχνο σύνολο το οποίο θα συνοδεύσει την παιδική χορωδία και την Πρότυπη Ορχήστρα Φλάουτων "Συν+Αυλητές", που είναι -πιστεύω- η μοναδική ορχήστρα φλάουτο στην Ελλάδα» ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Διαμαντής.

Το Ωδείο Άνω Πόλης, που εκτός από εκπαιδευτικός φορέας, αφήνει έντονο καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στα 18 χρόνια λειτουργίας του, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα φιλοξενηθεί στο Ολύμπιον, όπως για πρώτη φορά επίσης συνεργάζεται με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης είναι το "πάντρεμα" δύο στόχων του Σωματείου μας. Ο πρώτος είναι η συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης, του οποίου οι μουσικές εκδηλώσεις διακρίνονται για την ποιότητα και την αρτιότητά τους και ο δεύτερος είναι η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, το οποίο είναι ένας χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με την καλλιτεχνική ιστορία της πόλης, για μισό και πλέον αιώνα» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Άκης Λαζάρου.

Η «Συναυλία ήχο-χρωμάτων» στο Ολύμπιον θα δοθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.

Προπομπός για τη μεγάλη συναυλία της Εθνικής Επετείου στο Βουκουρέστι

Λίγες μέρες μετά τη «Συναυλία ήχο-χρωμάτων», το Ωδείο Άνω Πόλης και τα μουσικά του σύνολά του θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Βουκουρέστι, με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση από το Ιάσιο και τη Φιλική Εταιρεία έως τα Καλάβρυτα», ύστερα από επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρουμανίας.

«Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε αυτή τη διοργάνωση (η πρώτη ήταν το 2019), αλλά για πρώτη φορά γίνεται με την επισημότητα αυτή και σε έναν τέτοιο χώρο, όπου κανένας άλλος μη δημόσιος ελληνικός φορέας δεν έχει εμφανιστεί, στο Athenaeum Concert Hall» τόνισε ο κ. Διαμαντής. Ο ίδιος βρίσκεται εδώ και χρόνια στη Ρουμανία ως μαέστρος σε τοπικές ορχήστρες και στην όπερα, αλλά για πρώτη φορά θα πάει με την ιδιότητα του μαέστρου και του διευθυντή ενός ελληνικού -και συγκεκριμένα Θεσσαλονικιού, καλλιτεχνικού φορέα.

«Η συναυλία του Ωδείου Άνω Πόλης, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Διαμαντή θα γίνει στη λαμπρή αίθουσα του επιβλητικού Athenaeum, που είναι το πρώτο κτήριο της ρουμανικής πρωτεύουσας που φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα, με Έλληνες χορηγούς. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία να τονίσει τη συνέχεια της ελληνικής παρουσίας στο Βουκουρέστι» επισήμανε ο Γενικός Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας στην Πρεσβεία Νικόλαος Βλαχάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου από τη Ρουμανία, με διαδικτυακή σύνδεση.

«Θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση, περίλαμπρη, όπως αρμόζει και στη σημερινή παρουσία της χώρας μας στη Ρουμανία, μιας χώρας που παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και μιας χώρας που εντάσσεται στους πέντε μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρουμανία» πρόσθεσε ο κ. Βλαχάκης.

Την ιδιαίτερη σημασία να εορταστεί η εθνική επέτειος με τους Έλληνες ομογενείς της Ρουμανίας υπογράμμισε και ο κ. Διαμαντής, υπενθυμίζοντας ότι στη Ρουμανία «γεννήθηκε» η σκέψη της Ελληνικής Επανάστασης και στη συνέχεια έγινε πράξη, με την υπογραφή των πρώτων άτυπων συνθηκών και την ίδρυση εκεί της Φιλικής Εταιρείας.

Το πρόγραμμα στη συναυλία του Βουκουρεστίου που θα δοθεί την 25η Μαρτίου θα είναι σε ένα μέρος κοινό με τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο θα περιλαμβάνει κι ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με γνωστά του τραγούδια κι ένα μέρος από το Λαϊκό του Ορατόριο, το Άξιον Εστί, για Συμφωνική Ορχήστρα, Μικτή Χορωδία και Σολίστ.

Πηγή: ΑΜΠΕ