Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ E-SHOPS - ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΠΟΣΑ

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε δύο e-shops που παραβίασαν τις εμπορικές πρακτικές και εισηγήθηκε την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές από δύο e-shops διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ελέγχων ο Συνήγορος του Καταναλωτή, προβαίνοντας στην ανάλογη διαβίβαση των στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" μετά από αναφορές που δέχθηκε από καταναλωτές εις βάρος δύο εταιρειών διαφορετικών συμφερόντων που έχουν αμφότερες ως αντικείμενο την εμπορία αγαθών μέσω διαδικτύου (e-shops) και μετά από ενδελεχή έρευνα διεπίστωσε ότι:

Οι δύο εταιρείες μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους διέθεταν προς πώληση σε προνομιακές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ κ.α.).

Οι καταναλωτές (200 στην πρώτη εταιρεία και 187 στη δεύτερη) παρήγγειλαν διάφορα αγαθά, τα οποία προπλήρωσαν δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα e-shop δεν δέχονταν πληρωμή με αντικαταβολή. Τα προϊόντα ουδέποτε παραδόθηκαν ενώ παρά και τη διαμεσολάβηση από την Αρχή τα χρήματα που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές ουδέποτε τους επεστράφησαν.

Κατόπιν των ανωτέρω αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών και της συστηματικής παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή κατά την προμήθεια προϊόντων μέσω διαδικτύου (ν. 2251/1994) ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με τα υπ.αριθμ. πρωτ. 18396/14-4-2020 και 18764 /16-4-2020 έγγραφά του, διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τις υποθέσεις για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

Επιπλέον, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Καταναλωτή θα προχωρήσει κατά των δύο εταιρειών και των κατά νόμο εκπροσώπων τους στην, κατ΄ άρθρον 37 παρ. 2 & 3 ΚποινΔ, ανακοίνωση αξιόποινων πράξεων ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όταν πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου, και να ακολουθούν τις σχετικές συμβουλές της Αρχής αναφορικά με την καλύτερη προστασία τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ