Skip to main content

Ευθυμίου: Προβλήματα σε γηροκομεία και άλλες μονάδες εν μέσω κορωνοϊού

Σοβαρά ζητήματα και ελλείψεις παρατηρούνται στα λεγόμενα Ιδρύματα Κλειστής Περίθαλψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη ειδικής μέριμνας για όσους περιθάλπονται, αλλά και για όσους εργάζονται στα Ιδρύματα Κλειστής Περίθαλψης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, όπως η ενίσχυση του συστήματος υγείας με τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αναστολή λειτουργίας με διοικητική εντολή ορισμένων κλάδων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η στήριξη και των εργαζόμενων, αλλά και των ανέργων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής, στα Ιδρύματα Περίθαλψης, όπως γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, ξενώνες ψυχικής υγείας, κ.α, τα άτομα που φιλοξενούνται, η πλειοψηφία των οποίων είναι άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένοι, εν μέσω της πανδημίας, είναι πιο ευάλωτα από ποτέ, καθόσον ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι αντιπρσωπευτικές τους οργανώσεις, οι περιθαλπόμενοι των μονάδων αυτών έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Από την έλλειψη αυτή πλήττονται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά και αδιάκοπα για να προσφέρουν τη μέγιστη φροντίδα στους περιθαλπόμενους και να τους κρατήσουν υγιείς.

Επίσης, οι περιθαλπόμενοι των μονάδων αυτών έχουν να αντιμετωπίσουν και αναγκαστικά την έλλειψη φροντίδας και επίβλεψής τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθόσον το προσωπικό παύει να εργάζεται σε περίπτωση μόλυνσής του ή καραντίνας ή και λόγω αδειών ειδικού σκοπού.

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι των Ιδρυμάτων Περίθαλψης, αν και εργάζονται στις ίδιες ή και σε χειρότερες συνθήκες με το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα δώρου Πάσχα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών, η Άννα Ευθυμίου ρωτά τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αν προτίθενται να λάβουν μέτρα για τη στήριξη των περιθαλπόμενων και των εργαζόμενων σε Ιδρύματα Κλειστής Περίθαλψης, όπως ενδεικτικά η αυστηροποίηση των ελέγχων από τον ΕΟΔΥ και η πραγματοποίηση τακτικών επισκέψεων κλιμακίου ελέγχου, ο εφοδιασμός τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό μέτρων ατομικής προστασίας και η αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής και πρόληψης, η ένταξη των εργαζόμενων σε αυτά στους δικαιούχους επιδόματος δώρου Πάσχα.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από τις οικογένειες και συγγενείς των φιλοξενούντων σε κλειστά κέντα περίθαλψης, οι οποίοι είναι ανήσυχοι για την υγεία και την επιβίωση των δικών τους ανθρώπων. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι των κέντρων αυτών μου έχουν εκφράσει την αγωνία τους για την προσωπική τους ασφάλεια, αλλά και τον προβληματισμό τους για την εξαίρεσή τους από το επίδομα δώρου Πάσχα», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.