Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Αγλαΐα Αρχοντίδου - Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Μενδώνη

Διακρίθηκε ως Έφορος Αρχαιοτήτων για το αρχαιολογικό της έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Έφυγε από τη ζωή η Αγλαΐα Αρχοντίδου, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, που είχε υπηρετήσει το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία από πολλές θέσεις ευθύνης.

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου κυρίως διακρίθηκε ως Έφορος Αρχαιοτήτων για το αρχαιολογικό της έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μετά την αφυπηρέτησή της από το υπουργείο Πολιτισμού διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία.

Για την απώλεια της αρχαιολόγου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής:

«Με απεριόριστο σεβασμό στο έργο, στην προσωπικότητα και στο ήθος της, αποχαιρετούμε την Αγλαΐα Αρχοντίδου, μια εξαίρετη επιστήμονα, έναν υπέροχο άνθρωπο.

»Έχοντας λάβει στιβαρές αρχές και παιδεία από την οικογένειά της, από τον πατέρα της, τον διακεκριμένο φιλόλογο Βασίλειο Αρχοντίδη, η Αγλαΐα, πέρα των σπουδών της στην Αρχαιολογία, εξειδικεύτηκε στη Μουσειολογία και την Ενάλια Αρχαιολογία. Υπηρέτησε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία από πολλές θέσεις ευθύνης. Κυρίως, όμως, διακρίθηκε ως Εφορος Αρχαιοτήτων για το αρχαιολογικό της έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τα Ψαρά.

»Η Αγλαΐα -έχοντας στο πλευρό της πολύτιμο συμπαραστάτη στο έργο της τον σύζυγό της Παντελή Αργύρη- διαμόρφωσε το πολιτιστικό τοπίο στα νησιά, που τόσο αγάπησε, με έργα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών τους χώρων, ενώ παράλληλα ίδρυσε νέα μουσεία και επένδυσε σε επανεκθέσεις των παλαιότερων. Μετά την αφυπηρέτησή της από το Υπουργείο Πολιτισμού διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία.

»Η Αγλαΐα Αρχοντίδου υπήρξε πρωτοπόρος στο άνοιγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύ κοινό και στην ένταξή τους στην καθημερινότητα των νησιωτών. Με πάντοτε ανοιχτή ματιά και καινοτόμες ιδέες, εθήτευσε για πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με σεβασμό στις προσωπικές της αξίες, αλλά και στις αρχές της επιστήμης της Αρχαιολογίας, επιδεικνύοντας απεριόριστο και ανυπόκριτο σεβασμό στη δεοντολογία και τους θεσμούς, λειτούργησε υπέρ της ουσιαστικής προστασίας των μνημείων, μακριά από προσωπικές ατζέντες και κομματικές εξυπηρετήσεις. Διεκδικούσε πάντα με σθένος και ήθος τα αιτήματα του κλάδου της και έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης των συναδέλφων και των πολιτικών της προϊσταμένων. Αν και τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας της δεν της επέτρεπε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο χώρο της, διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον της για τις νέες αρχαιολογικές έρευνες και για τα έργα ανάδειξης του μνημειακού αποθέματος των νησιών της.

»Η απώλειά της είναι δυσαναπλήρωτη. Στην οικογένειά της, στη μοναχοκόρη της Άννα και στις εγγονές της, εκφράζω την αγάπη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη κατάγονταν από τη Λέσβο. Κορη ενός εκ των κορυφαίων διανοητών και διδασκάλων του Λεσβιακού Λαού, κατά τον διαρρεύσαντα αιώνα από της Απελευθερώσεως της Λέσβου, του αειμνήστου Βασιλείου Αρχοντίδη.

Παντρεύτηκε τον αείμνηστο Παντελή Αργύρη και απέκτησαν μια κόρη, την Άννα–Μαγδαληνή. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την Μουσειολογία και την υποβρύχια αρχαιολογία. Διωργάνωσε Αρχαιολογικά Συνέδρια στην Αθήνα, στην Μυτιλήνη και στη Χίο.

Συμμετείχε με ανακοινώσεις της σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Εργάσθηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος στην αρχαιολογική Εφορεία της Ρόδου και ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα εργάσθηκε στις Εφορείες Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Εναλίων, Ναυπλίου, Μυτιλήνης και στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Είχε μεγάλο ανασκαφικό και μουσειακό έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Ψαρρά. Οργάνωσε έξι αρχαιολογικούς χώρους, πέντε Μουσεία, Συλλογές και πολλές περιοδικές εκθέσεις στα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και στο εξωτερικό. Έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Καναδά και Αιγύπτου, σε Μουσεία και σε πολιτιστικούς Συλλόγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα και επιμελήθηκε πολλών αρχαιολογικών εκδόσεων.

Χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αρκετές φορές. Υπήρξε μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ενώσεως Aρχαιολόγων της Ευρώπης και του European Museum Awards. Η Προεδρεία της Ιταλικής Δημοκρατίας τίμησε το έργο της με την απονομή σ’εκείνην του τίτλου «Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarieta Italiana».

Διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, του οποίου, έως το τέλος της ζωής της ήταν Επίτιμη Διευθύντρια.