Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Λασκαράτος, μια προσωπικότητα που ξεχώρισε στην επιστήμη και την οικολογία

Εγγονός του λογοτέχνη Γεράσιμου Λασκαράτου, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην οικολογία και την επιστήμη – Ο αποχαιρετισμός του την Τετάρτη 28 Ιουνίου

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 24 Ιουνίου ο Αλέξανδρος Λασκαράτος, ενεργό μέλος της οικολογίας μέχρι τέλους, γενικός γραμματέας στο παρελθόν του σχήματος «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Απόγονος μιας ιστορικής οικογένειας αγαπούσε και ο ίδιος τη λογοτεχνία και την ποίηση και πίστευε πως η ποίηση, η ομορφιά, και το χιούμορ, είναι παντού γύρω μας και στα πιο μικρά και καθημερινά.

Ο Αλέξανδρος Λασκαράτος ήταν ομότιμος καθηγητής Φυσικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με έρευνα και διδασκαλία για τη φυσική των ωκεανών και του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή ήταν γι’ αυτόν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα τόσο για την επιβίωσή της, όσο και στο επίπεδο της δημοκρατίας, των πολέμων, της μετακίνησης πληθυσμών, της φτώχειας.

Η επιστήμη αποκτάει νέο ρόλο την εποχή της κλιματικής αλλαγής, έλεγε. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει ακόμα και τον ρόλο των επιστημόνων και της επιστήμης. Όταν πια η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, δεν αρκεί να επεξεργάζεται μοντέλα και σενάρια, οφείλεις ως επιστήμονας να ενημερώσεις και να κινητοποιήσεις την κοινωνία. Αυτό έκανε ο Αλέξανδρος Λασκαράτος, ένας επιστήμονας που κουβαλούσε σημαντική περιβαλλοντική εμπειρία και διακρίσεις, αλλά δεν έμεινε σε αυτές τις περγαμηνές. Αποφάσισε να στηρίξει ενεργά τους Πράσινους – Αλληλεγγύη και να μιλήσει για το κλίμα, την ανάγκη κριτικής στάσης απέναντι στην κατανάλωση, την υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και τον πλανήτη. Αγωνίζονταν για το περιβάλλον.

Ο Αλέξανδρος Λασκαράτος δεν κουβαλούσε μόνο ένα ιστορικό όνομα – ήταν εγγονός του Γεράσιμου Λασκαράτου – αλλά και μια μεγάλη επιστημονική και περιβαλλοντική ιστορία.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου είχε πάει η οικογένειά του. Εκεί έζησε τα πρώτα δώδεκα χρόνια του πριν έρθει τελικά οικογενειακά στην Ελλάδα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε διδακτορικό στη Φυσική Ωκεανογραφία στο Παρίσι. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επισκέπτης Καθηγητής στο MIT (ΗΠΑ) και στο UVIC (Καναδάς). Διετέλεσε σύμβουλος διεθνών οργανισμών (MAP, UNEP EU) σε θέματα περιβάλλοντος. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως διαπραγματευτής σε πολλές διεθνείς συναντήσεις (MAP-Βαρκελώνη, UNEP-Ναϊρόμπι, CSD-Νέα Υόρκη, EU-Βρυξέλλες, IWF-Κυότο). Αρθρογραφούσε τακτικά για κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά ζητήματα.

Συμμετείχε σε αρκετές ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές που οργάνωσαν οι «Πράσινη-Αλληλεγγύη», ακόμα και μέσα στην πανδημία (διαδικτυακά), παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ήταν ένας χαρακτηριστικός, ιδιαίτερος, εμπνευσμένος σύγχρονος Έλληνας. Οι «Πράσινοι Αλληλεγγύη» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην κόρη του και στους οικείους του και κάνουν γνωστό πως ο τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει την Τετάρτη 28/6.