Skip to main content

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη παρουσία Βορίδη

Ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα, εντός ΔΕΘ - Εξαιρετικά σημαντικό το έργο του Συνήγορου, σύμφωνα με τον υπουργό

Τα εγκαίνια του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη έγιναν σήμερα παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, καθώς και εκπροσώπων αρχών και φορέων της πόλης.

Το γραφείο που θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του την προσεχή Δευτέρα βρίσκεται εντός της ΔΕΘ και είναι πλήρως εξοπλισμένο.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων επισήμανε: "Εγκαινιάζουμε σήμερα το Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την υποδομή προκειμένου να εκτελέσει με αποτελεσματικό τρόπο το έργο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση η γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Κατευθύνει και διευκολύνει σε μια σειρά ζητημάτων τις σχέσεις της εκτελεστικής εξουσίας με τους πολίτες. Η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις της διοικήσεως είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει πολύ και θεωρούμε ότι και με τη βοήθεια του Συνηγόρου έχουμε βελτιωθεί σημαντικά. Άρα για μια σειρά ζητημάτων η γνώμη του Συνηγόρου είναι εξαιρετικά κρίσιμη".

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε: "Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση μέσα από την οποία ουσιαστικά απαντώνται οι προκλήσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ενισχύεται η δράση του σημαντικού αυτού οργάνου. Σε κάθε περίπτωση δίνει και μια άλλη υπόσταση στον ίδιο τον θεσμό από τη στιγμή που έρχεται και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι "ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, στήριγμα στη διαφάνεια και στη δημόσια διοίκηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινά τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πρώτα βήματα της διοίκησής μας ως δήμος Θεσσαλονίκης ήταν να προχωρήσει στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τον θεσμό μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει συνολικά την κοινωνία. "Μέσα από τα παράπονα και τους προβληματισμούς των πολιτών ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορεί να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται με σχετικές προτάσεις στη δημόσια διοίκηση. Είναι ένας θεσμός που έρχεται να συμπληρώσει τον θεσμό της Περιφέρειας, τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, και πραγματικά έχουμε δει πόση σημαντική βελτίωση υπάρχει στη διοίκηση", επισήμανε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης επισήμανε χαρακτηριστικά:

"Είναι μια σημαντική ευκαιρία για εμάς η εγκατάσταση του γραφείου στη Θεσσαλονίκη για να αναδείξουμε το σύνολο των δράσεων. Η Θεσσαλονίκη θα είναι η δεύτερη βάση μας. Οι Συνήγοροι που θα ακολουθήσουν εμένα, αλλά και εγώ, θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, θα την εμπλουτίσουμε ώστε να γίνει πραγματικά μια βάση η οποία θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών της Βορείου Ελλάδας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτή τη στιγμή να μην έχουμε επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ούτε ένα ευρώ, ωστόσο θα χρειαστούμε την υποστήριξη της πολιτείας όχι μόνο για να εδραιωθεί το γραφείο αλλά και για να μεγαλώσει".

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: