Skip to main content

Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες οποιαδήποτε μορφή βίας, τόνισαν οι συμμετέχοντες

«Τεράστια ηθική προσβολή απέναντι στις γυναίκες και εμπόδιο στην ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης γυναικών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Πρόκειται για ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας, ισότητας και ευημερίας μιας πολιτισμένης κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι η 25η Νοέμβρη που έχει καθιερωθεί να τιμάται ως ημέρα κατά της Βίας αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για την αφύπνιση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων για την εξάλειψη του.

Για έγκλημα διαρκείας κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και επιτακτική ανάγκη για εύρεση των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιου είδους αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές έκανε λόγο η νεοεκλεγείσα  δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου. Τα περιστατικά που έρχονται στην δημοσιότητα δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον δήμο Νεάπολης-Συκεών «πρότυπο ΟΤΑ με αξιοζήλευτο, μεταξύ άλλων, έργο στον τομέα ψυχικής υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη μέσω των άρτιων υπηρεσιών που παρέχουν οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί του».

Τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών αποτελούν πολυδιάστατο πρόβλημα με αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους κοινωνικούς τομείς επισήμανε η Κυριακή Καδεμίδου, Αστυνόμος Β΄ του γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την συμβολή της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των βίαιων κρουσμάτων με τις νέες υπηρεσίες και επιχειρησιακές δομές που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Την αλματώδη αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για διάφορα είδη κακοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους σε άλλες χώρες περιέγραψε η Συντονίστρια προγραμμάτων της ActionAid για το Φύλο Στέλλα Ελματζόγλου, ενώ παρέμβαση για τις διαστάσεις του φλέγοντος αυτού θέματος έκανε η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής  Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Δήμητρα Κογκίδου.