Skip to main content

Εκκλησία: Νέες εξελίξεις για την ακίνητη περιουσία της

Ξεκινάει το επόμενο διάστημα νέα απόπειρα αξιοποίησης της μεγάλης, και εν πολλοίς αναξιοποίητης, ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας

Νέα απόπειρα αξιοποίησης της μεγάλης, και εν πολλοίς αναξιοποίητης, ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. Με μια ιδιάζουσα διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες απόπειρες: οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή τη φορά, η προσπάθεια θα τελεί υπό την επίβλεψη και του ίδιου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Αν ισχύει η πληροφορία, τότε έχει μεγάλη σημασία. Κι αυτό γιατί όσοι γνωρίζουν καλά τα της Εκκλησίας, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχοντας διατελέσει επί χρόνια υπεύθυνος επί των οικονομικών θεμάτων της Ιεράς Συνόδου, γνωρίζει την υπόθεση της ακίνητης περιουσίας της στις λεπτομέρειες της. Γι' αυτό και μπορεί τώρα να σημειωθεί πρόοδος, εν αντιθέσει με όλες τις άλλες απόπειρες που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Εδώ να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε αυτή τη φάση φαίνεται να προκρίνεται τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης κι όχι της απευθείας πώλησης των assets, για να αποφευχθούν τα όποια πιθανά νομικά εμπόδια. Εννοείται ότι όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει. Οι διερευνητικές συζητήσεις – προσεγγίσεις, για συγκεκριμένα ακίνητα, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταμάτησαν. Απλώς, τώρα θα πάρουν νέα ώθηση.

Ούτως ή άλλως, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτό το τελευταίο διάστημα, γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Για πολλούς λόγους. Γι' αυτό και οι τιμές στη χώρα μας στην πραγματικότητα ποτέ δεν διόρθωσαν σημαντικά, αν και η προσφορά ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Ακόμα και πολυτελών ακινήτων. Πρόσφατα για παράδειγμα κυκλοφόρησε στην αγορά του real estate η πληροφορία πως η εξοχική κατοικία γνωστού επιχειρηματία στην Πελοπόννησο φέρεται να έχει βγει προς πώληση. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο ακίνητο, σε παραθαλάσσια έκταση με αρχική τιμή πώλησης πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός είναι απλώς ενδεικτικό της κατάστασης.