Skip to main content

Εκρηκτική ζήτηση για τη Δημόσια Προσφορά στην Εθνική Τράπεζα - Πάνω από 5 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών

Μέσα στο πρώτο 20λεπτο είχαν καταβληθεί ήδη προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο τρίωρο το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 5 δισ. ευρώ

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των επενδυτών στην προσφορά του ποσοστού 22% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας το Δημόσιο, με το βιβλίο προσφορών να συγκεντρώνει ήδη 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Capital.gr

Σήμερα στις 10 το πρωί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκκίνησε τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς του μεριδίου του, ύψους 20%, στην Εθνική, με δυνατότητα επέκτασης της προσφοράς κατά 2%.

Μέσα στο πρώτο 20λεπτο, είχαν καταβληθεί ήδη προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο τρίωρο το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές, μιλώντας στο Capital.gr, αποδίδουν την εντυπωσιακή ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας, κυρίως από το εξωτερικό, στην πολύ καλή προετοιμασία που φαίνεται πως έχει προηγηθεί τόσο από την πλευρά του πωλητή (ΤΧΣ) όσο και από την πλευρά της τράπεζας.

Το ποσοστό του Δημοσίου αναμένεται να υποχωρήσει -από το 40% που είναι σήμερα- στο 20% ή 18%. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε εχθές Δευτέρα στη δημοσιότητα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει προς πώληση το 20% των μετοχών του με δυνατότητα επιπλέον διάθεσης 2% σε περίπτωση που η ζήτηση υπερκαλύψει την προσφορά.

Το ποσοστό αυτό κατανέμεται ως εξής: το 17% του μετοχικού κεφαλαίου διατίθεται σε επενδυτές στο εξωτερικό και το 3% στο εσωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί πως, παρότι αυτή είναι η σχεδιαζόμενη κατανομή των διατεθέντων μετοχών σε ελληνική και διεθνή αγορά, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των ποσοστών διάθεσης εντός και εκτός συνόρων σε περίπτωση που το επιβάλλει η ζήτηση.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν, πάντως, ότι η JP Morgan που έχει οριστεί σύμβουλος διάθεσης από το ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα εκτιμά πως η εγχώρια αγορά δεν "σηκώνει" ποσοστό πάνω από 3% στη δεδομένη χρονική στιγμή. Το εν λόγω ποσοστό απευθύνεται κυρίως στους μικροεπενδυτές (retail) που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τη θέση τους στην Εθνική.

Εξάλλου, ακόμη και στην περίπτωση που συμμετάσχουν στο book building ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ή θεσμικοί επενδυτές που προέρχονται ή σχετίζονται με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα εφοπλιστές, θα καταγραφούν στη διεθνή δημόσια προσφορά εφόσον διατηρούν επενδυτικές μερίδες σε χώρες του εξωτερικού.

Όσον αφορά στο εύρος της τιμής των υπό διάθεση μετοχών, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι είναι λογικό, όταν το ΤΧΣ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στην επενδυτική κοινότητα, να προβλέπεται discount ή at par τίμημα δεδομένου ότι το τίμημα που προσφέρεται πρέπει να είναι ελκυστικό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η τιμή απόκτησης των μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 5,00 και 5,44 ευρώ -περίπου, δηλαδή, όσο έκλεισε η μετοχή εχθές (5,44 ευρώ). Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για υπερκάλυψη της προσφοράς, η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στην ανώτατη τιμή του προβλεπόμενου εύρους.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα εισπράξει τίμημα από το μερίδιό του στην Εθνική το οποίο θα κυμαίνεται από 985 εκατ. ευρώ έως 1,056 δισ. ευρώ στην περίπτωση που επιτευχθεί η μέγιστη τιμή διάθεσης.
Τα επόμενα βήματα του ΤΧΣ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου: Λήξη της ελληνικής δημόσιας προσφοράς στις 4 μ.μ.
 
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου: Λήξη της διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 4 μ.μ.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση του αποτελέσματος της ελληνικής δημόσιας προσφοράς

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση του αποτελέσματος της διεθνούς δημόσιας προσφοράς

Τρίτη 21 Νοεμβρίου: Πίστωση των μετοχών στους λογαριασμούς των των επενδυτών (αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού).

Η Προσφορά συνίσταται σε (i) δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε Ιδιώτες Επενδυτές και Ειδικούς Επενδυτές (η "Ελληνική Δημόσια Προσφορά") και (ii) ιδιωτικές τοποθετήσεις σε (α) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές ("QIB") στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (οι "ΗΠΑ" ή οι "Ηνωμένες Πολιτείες"), όπως ορίζονται στον, επί τη βάσει του Κανόνα 144Α ("Κανόνας 144Α") ή σύμφωνα με άλλη εξαίρεση από ή σε συναλλαγή που δεν υπόκειται στις απαιτήσεις καταχώρισης του Νόμου περί Κινητών Αξιών ΗΠΑ του 1933, όπως τροποποιήθηκε ("Νόμος περί Κινητών Αξιών ΗΠΑ") και β) θεσμικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κάθε περίπτωση με την επιφύλαξη των ισχυουσών εξαιρέσεων από τις ισχύουσες απαιτήσεις ενημερωτικού δελτίου και καταχώρισης (η "Διεθνής Προσφορά" και από κοινού με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, η "Προσφορά"). Όλες οι προσφορές και πωλήσεις Προσφερόμενων Μετοχών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό S βάσει του Νόμου περί Κινητών Αξιών ΗΠΑ. Το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο δεν σχετίζεται με τη Διεθνή Προσφορά. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν Ενημερωτικό Δελτίο σε σχέση με τη Διεθνή Προσφορά παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.

Ο Πωλητής Μέτοχος διαθέτει έως 182.943.031 υφιστάμενες, κοινές, ονομαστικές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου, εισηγμένες στο Χ.Α. σύμφωνα με την Προσφορά. Ο Πωλητής Μέτοχος έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατ’ απόλυτη κρίση το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά έως 18.294.303 μετοχές. Η Τράπεζα δεν θα προσφέρει μετοχές στην Προσφορά.

Η Τιμή Προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από €5,00 ούτε υψηλότερη από €5,44 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, και η οποία θα είναι ακριβώς ίδια στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά καθώς και η απόφαση για την άσκηση του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) και ο ακριβής αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών αναμένεται να καθοριστούν μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά στις ή γύρω στις 16 Νοεμβρίου 2023 από τον Πωλητή Μέτοχο και θα αναφέρεται στην Ανακοίνωση Τιμής Διάθεσης που θα δημοσιευθεί σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού για το Ενημερωτικό Δελτίο.

Το ανώτατο όριο εγγραφής ανά επενδυτή είναι ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών που προσφέρονται στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, δηλαδή έως 27.441.455 Προσφερόμενες Μετοχές, που αντιστοιχεί στο σύνολο των Προσφερόμενων Μετοχών που αρχικά κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, πολλαπλασιαζόμενος επί τη μέγιστη τιμή του Εύρους Τιμών.

Οι Ιδιώτες Επενδυτές μπορούν να εγγραφούν για Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά από τις 10:00 ώρα Ελλάδος της πρώτης ημέρας (δηλαδή 14 Νοεμβρίου 2023) έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος της τελευταίας ημέρας (δηλαδή 16 Νοεμβρίου 2023) της περιόδου της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, υποβάλλοντας σχετική αίτηση εγγραφής κατά τις συνήθεις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέσω των οικείων τους Μελών Η.ΒΙ.Π. (επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τραπεζών ή θυγατρικές τραπεζών).