Skip to main content

Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε από νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα - Τραυματίστηκαν τρία μέλη του πληρώματος

Το πλοίο «Vyssos» με σημαία Παναμά έπλεε προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ για να φορτώσει σιτηρά

Σε νάρκη στο Δέλτα του Δούναβη, στη Μαύρη Θάλασσα έπεσε το ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά, ονόματι «Vyssos», το οποίο έπλεε προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμάηλ για να φορτώσει με σιτηρά.

Από την μικρής έκτασης έκρηξης, προκλήθηκε ζημιά στην πρύμνη του πλοίου χωρητικότητας 8.800-dwt (κατασκευής 2007).

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στα 18 μέλη του πληρώματος του πλοίου περιλαμβάνονται ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος που είναι Έλληνες και έχουν τραυματιστεί ελαφρά, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε κι ένας Αιγύπτιος μάγειρας. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος (Αιγύπτιοι και Ουκρανοί) είναι καλά στην υγεία τους.

Η εκδοχή των Ουκρανών

Πληροφορίες από το κανάλι των Αμυντικών Δυνάμεων της Νότιας Ουκρανίας στο Telegram κάνουν λόγο για πυρκαγιά στο κατάστρωμα και ρήγμα που προκλήθηκε στο πλοίο από «εχθρική νάρκη» χωρίς ωστόσο η πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί. Μάλιστα, οι Ουκρανοί ανέφεραν πως ο καπετάνιος του «Vyssos» κατάφερε και καθήλωσε το πλοίο στα ρηχά για να αποφύγει τη βύθιση, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έστειλαν ρυμουλκά για να το οδηγήσουν στο λιμάνι.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Ουκρανοί έστειλαν γιατρούς στο πλοίο για να ελέγξουν την κατάσταση των τραυματιών, ένας εκ των οποιών μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε Ναυτική Φρουρά της Οδησσού στο Γαλλικό Πρακτορείο, δύο πολιτικά φορτηγά πλοία υπέστησαν ζημιές από ρωσικές νάρκες νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο.

Η Ουκρανία έχει απωθήσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για να επιτρέψει την είσοδο και την έξοδο ορισμένων φορτηγών πλοίων κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Ωστόσο, τα νερά παραμένουν ναρκοθετημένα σε μεγάλη κλίμακα.

Δείτε τις φωτογραφίες από το σημείο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ναυτικές Αμυντικές Δυνάμεις Νότιας Ουκρανίας