Skip to main content

Εκτελωνιστές: Πλήρης απαξίωση του ΟΛΘ από την αποχή των εργαζομένων

Οι επαγγελματίες που θα θιγούν από τις αναγγελλόμενες κινητοποιήσεις ανέρχονται σε χιλιάδες, προειδοποιεί ο Σύλλογος Εκτελωνιστών - Τελωνειακών

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τη «διαφαινόμενη επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος» αναφορικά με τις προτεινόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΘ, με αφορμή την απομάκρυνση μίας εργαζομένης από τη θέση της, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτελωνιστών - Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, «προτείνεται συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 η αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββάτου Κυριακής και Αργιών, δηλαδή ουσιαστικά η πλήρης απαξίωση του Λιμένος και της πόλης της Θεσσαλονίκης ακριβώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που η Διεθνής έκθεση της πόλης συγκεντρώνει εδώ και οκτώ δεκαετίες παραγωγικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο και οι φορείς της προσπαθούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή».

Και προσθέτει: «Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης εκτιμούμε ότι διανύει περίοδο πρωτοφανούς βελτίωσης των οικονομικών του με αύξηση του κύκλου εργασιών του και προσέλκυση νέων φορτίων. Χρειάζεται πλέον να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτή η διάκριση ανάμεσα στην προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων και ενός αξιοπρεπούς εργασιακού βίου από τη μία, αλλά και η αποτροπή της θέσης σε αιχμαλωσία του κοινωνικού συνόλου μίας ολόκληρης πόλης και δεκάδων επαγγελματιών από την άλλη».

«Ως Σύλλογος Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης και ως παραγωγικός φορέας με συνεχή παρουσία 100 ετών στα εμπορικά δρώμενα της πόλης εφιστούμε την προσοχή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τονίζουμε ότι η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλα τα επαγγέλματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη και το λιμάνι της δεν μπορούν να εξαρτώνται από μία εσωτερική εργασιακή διαφορά ενός ιδιωτικού φορέα, όσο μεγάλος και εάν είναι αυτός, όπως είναι η Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Εξάλλου, η διαφορά αυτή αφορά μία εργαζόμενη, ενώ οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα θιγούν από τις αναγγελλόμενες κινητοποιήσεις ανέρχονται σε χιλιάδες και η δυνητική ζημία που ενδεχομένως να υποστεί ο επιχειρηματικός κόσμος να είναι ακόμη μεγαλύτερη», συνεχίζει ο Σύλλογος.

Καταλήγει, δε, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση «σε μία δύσκολη εποχή κατά την οποία η Ελληνική Οικονομία αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να ανακάμψει, αφού ενδεχόμενη έναρξη κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο θα αποδυναμώσει αποδεδειγμένα το λιμάνι, την πόλη της Θεσσαλονίκης και το σύνολο σχεδόν του παραγωγικού της ιστού».