Skip to main content

ΕΛΕΤΕΜ: Κατάθλιψη και συναισθηματικές αλλαγές κατά την περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση – Διάγνωση και διαχείριση

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε άλλες περιόδους στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας συσχετίζονται με αύξηση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της διάθεσης

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, υποκείμενες ευπάθειες στην κατάθλιψη και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε άλλες περιόδους στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας, όπως η περίοδος μετά τον τοκετό, συσχετίζονται επίσης με αύξηση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της διάθεσης.

“Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει καθώς προχωράτε από την προ εμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει σε συναισθηματικές αλλαγές όπως θλίψη, ευερεθιστότητα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αλλαγές στη διάθεση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επηρεάζουν τη ζωή σας περισσότερο από περιστασιακά, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας”, μας λέει η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Διαβάστε αναλυτικά στο e-farmako.gr