Skip to main content

Έλλειμμα 198 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Στο δεκάμηνο το ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 919 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015

Έλλειμμα 198 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Οκτώβριο του 2016 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι πλεονάσματος 265 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και στη μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε άνοδο, ενώ το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών βελτιώθηκε, καθώς οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα (7,8%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (5,9%).

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς η βελτίωση του ισοζυγίου χωρίς καύσιμα αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, κατά 2% και 3,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 75 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 14,2%.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν σε σύγκριση με εκείνα του ίδιου μήνα του 2015. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών εισοδημάτων, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Μικρότερο πλεόνασμα στο 10μηνο

Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2016), το ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 919 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την πτώση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να επιδεινωθεί. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επίσης επιδεινώθηκε, ενώ βελτιώθηκε το ισοζύγιο των δευτερογενών εισοδημάτων.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 729 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε σχεδόν στάσιμη.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 541 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, κατά 87 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και της πτώσης των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών εισοδημάτων.

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 134 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης και κυρίως της ανόδου των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων.