Skip to main content

Ελληνοϊταλική συνεργασία για το θέμα των προσφύγων

Τριακόσιοι πενήντα μαθητές από την Ιταλία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένα τρένο για την Ευρώπη».

«Ένα τρένο για την Ευρώπη» είναι ένα πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια που πραγματοποιείται στην πόλη της Brescia της Ιταλίας και παρουσιάστηκε στις 21 Μαρτίου στο ξενοδοχεία Capsis. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 350 μαθητές από 10 σχολεία της Ιταλίας μαζί με τους καθηγητές τους καθώς και ο αντιδήμαρχος της Brescia σε θέματα προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να ανταλλάξει η Θεσσαλονίκη με την ιταλική πόλη τις καλές πρακτικές στο μεταναστευτικό.

«Παρουσιάσαμε τις δράσεις του δήμου από 2015 για το προσφυγικό, την αντίληψη μας ότι το θέμα αυτό απαιτεί συντονισμένες και πολυεπίπεδες δράσεις σε πολλούς τομείς ώστε να πετύχουμε όσο γίνεται ομαλότερη ένταξη. Φροντίζουμε ώστε οι δράσεις μας να στοχεύουν στην συνύπαρξη του ντόπιου πληθυσμού με το νεοεισερχόμενο πληθυσμό μέσα από προγράμματα όπως το ‘ανοιχτά σχολεία’ ή το ‘διάδραση’» δήλωσε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα προσφύγων Σοφία Ασλανίδου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προστιθέμενη αξία που προσδίδουν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης (TV100, FM100, FM100,6) στην πολιτική ένταξης των προσφύγων. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, ανέπτυξε την πολυσχιδή δραστηριότητα της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα από τη συστηματική ενημέρωση, την παραγωγή ντοκιμαντέρ-πορτρέτων των προσφύγων (με τίτλο «Το όνομά μου δεν είναι πρόσφυγας»), την άτυπη εκπαίδευση νέων προσφύγων στις τεχνικές της ραδιοφωνικής παραγωγής και ηχοληψίας, καθώς και την παραγωγή εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής από τους πρόσφυγες και για τους πρόσφυγες. Επισήμανε επίσης ότι η ΔΕΠΘΕ επελέγη πρόσφατα να εκπροσωπήσει τη Θεσσαλονίκη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα VALUES που εστιάζει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας μεταξύ 16 ευρωπαϊκών πόλεων σε θέματα αξιοποίησης, υποβοήθησης και πλαισίωσης του εθελοντισμού στις πολιτικές ένταξης μεταναστών και προσφύγων.



Η Γιώτα Γάτση εκ μέρους της ομάδας έργου του δήμου για το προσφυγικό παρουσίασε τις δράσεις στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως τη συνεργασία με το σύλλογο ελληνοαραβικής φιλίας για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας καθώς και την εξασφάλιση πόρων για δράσεις οι οποίες να απευθύνονται σε προσφυγόπουλα προσχολικής ηλικίας.

Στην παρουσίαση του προγράμματος ομάδα των ιταλών μαθητών παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με απαγγελίες από την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Την επομένη μέρα στις 22 Μαρτίου επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους ενώ το απόγευμα ιταλικό συγκρότημα που συνόδευε την αποστολή ερμήνευσε τραγούδια του Fabrizio de Andre στο λιμάνι.

«Οι ανταλλαγές αυτές διευρύνουν και ενώνουν τις κοινές προσπάθειες ανάμεσα σε πόλεις που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία πιο ανοικτή και πιο ανεκτική στην έννοια του Άλλου» δήλωσε η κ. Ασλανίδου.