Skip to main content

Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Η παρουσία θα ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον με περισσότερες από 100 νέες προσλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο

Την αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλάνου 2024 με σκοπό τη συνέχιση της πολυετούς και άκρως παραγωγικής συνεργασίας των δύο πλευρών συζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, με την εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EUAA), Νίνα Γκρέγκορι.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δυο πλευρών να υπάρξει συνέχεια και επέκταση της συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «διαθέτει πια μια από τις πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου στην Ευρώπη».

Η EUAA ξεκίνησε την επιχειρησιακή της δράση στην Ελλάδα το 2015 και έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της στους τομείς του ασύλου, της υποδοχής αιτούντων άσυλο και της διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ατόμων. Η αποστολή της EUAA αριθμεί σήμερα 388 υπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα παραμένει η χώρα της ΕΕ στην οποία η EUAA έχει τη μεγαλύτερη παρουσία από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Η παρουσία αυτή θα ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον με περισσότερες από 100 νέες προσλήψεις, αναφέρει επίσης το υπουργείο.

«Η αύξηση της ευρωπαϊκής παρουσίας, σε προσωπικό και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποτελεί απόδειξη της στενής συνεργασίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προσφυγικού και απαντά, με τον καλύτερο τρόπο, σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για ”αποχώρηση” κάποιων εξ αυτών, όπως ο FRONTEX, το περασμένο καλοκαίρι», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.