Skip to main content

ΕΛΥΦ: Στο σφυρί η κεντρική μονάδα του ομίλου στα Γιαννιτσά

Διπλός πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Ελληνικής Υφαντουργίας στην Πέλλα - Η τιμή εκκίνησης

Πρωταγωνίστησε επί σειρά ετών στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα εργοστάσια στην Ευρώπη παραγωγής denim -του υφάσματος με το οποίο κατασκευάζονται τα τζιν-, καταγράφοντας  υψηλούς τζίρους και σημαντικές εξαγωγές.

Ο λόγος για την Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, που ιδρύθηκε το 1974, εισήχθη το 1994 στο ΧΑ, μεσουράνησε στη δεκαετία του 2000 και ήταν κυρίαρχη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας μέχρι τα τέλη του 2013, όποτε και λύγισε υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της σταδιακά να καταλήγουν στο σφυρί.

Αυτή τη φορά, στις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το μεγάλο συγκρότημα του ομίλου που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο εντοπίζεται ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νέας Πέλλας, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από αδόμητα αγροτεμάχια με μονοετείς καλλιέργειες και ελάχιστες διάσπαρτες αποθήκες για αγροτικά προϊόντα.

Ο αναρτημένος πλειστηριασμός αφορά:

-Αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτήριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο), και η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγροτεμάχιο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη, χώρους και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, κειμένων επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ.

Το εργοστάσιο ανεγέρθηκε με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου. Το κτήριο του κυρίως εργοστασίου, αποτελείται από βιομηχανοστάσιο και επεκτάσεις του, επεκτάσεις βαφείου, αποθήκη, υποσταθμό ΔΕΗ, αποθήκη, αποθήκη βαφείου, πύργο κλιματισμού, αποθήκη τούνελ, στέγαστρο βαφείου, στέγαστρο ράμπας οχημάτων και αποθήκη βαφείου. Παράλληλα, περιλαμβάνει όλα τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου.

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

α) Αποθήκη ετοίμων εμβαδού 1.948,00 τ.μ., κατασκευασμένη από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος
β) Τρεις αποθήκες πρώτων υλών με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα
γ) Βιολογικός καθαρισμός, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., που αποτελείται από πολλές δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα
δ) Υπό ανέγερση κτήριο νέου βαφείου, εμβαδού του κυρίως κτηρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ.
ε) Υπό ανέγερση πρώτο όροφο της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, εμβαδού 297,12 τ.μ.

Επίσης περιλαμβάνονται διάφοροι διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι, λεβητοστάσια, δεξαμενές νερού, υπόστεγα, αποθήκες, γραφειακοί χώροι κ.ά.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία εμβαδού 2.291,98 τ.μ. που βρίσκεται στο ανατολικό κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου και αποτελεί την προς ανατολάς επέκταση παλιού βαφείου, αναλογεί ποσοστό συνιδιοκτησίας 4,669% εξ αδιαιρέτου επί του όλου αγροτεμαχίου και των λοιπών κοινόκτητων και κοινόχρηστων μερών, χώρων και εγκαταστάσεων του συγκροτήματος.

Αναφορικά με τις τιμές εκκίνησης, για την πρώτη οριζόντια ιδιοκτησία έχει οριστεί στα 4.550.000 ευρώ και για τη δεύτερη στις 573.000 ευρώ. Η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 5.123.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δύο ιδιοκτησίες «κουβαλούν» εμπράγματα βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις) υπέρ τραπεζών, Δημοσίου και ιδιωτών για ποσά άνω των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στους εν λόγω πλειστηριασμούς γίνεται με επισπεύδουσα την εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΙΛ για ποσό 50.000 ευρώ.

Οι άλλοι πρόσφατοι πλειστηριασμοί

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάρτιο άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις τής «Κλωστήρια Κιλκίς» στη Νέα Σάντα, περνώντας στον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής επίπλων Almeco, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησαν και τα πάγια της εταιρείας. Αντίθετα, το εργοστάσιο της Κλωστήρια Θράκης -θυγατρικής της Εκκοκκιστήρια Θράκης-, στην Κομοτηνή, βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό χωρίς αποτέλεσμα.