Skip to main content

Εμπιστοσύνη των σουηδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα για επενδύσεις

Έντονη δραστηριότητα στον ναυτιλιακό τομέα, σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς για τα καύσιμα.

Οι σουηδικές επιχειρήσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σημειώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ράνια Πατσιοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι η σχέση των σουηδικών εταιριών με την Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και ορισμένες μετρούν πάνω από 100 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το σουηδικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα αναφέρει ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς για τα καύσιμα, όπως επίσης στην ενέργεια και στον κατασκευαστικό τομέα ενώ υπογραμμίζει ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαχείριση απορριμμάτων. «Αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά στο νομοθετικό πλαίσιο με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και με το χωροταξικό», όπως σημειώνει.

Γενικότερα, προσθέτει ότι είναι θετικό το κλίμα για τις επενδύσεις, την προσεχή περίοδο σε υποδομές, στο κατασκευαστικό τομέα και στην ενέργεια «με τις σουηδικές επιχειρήσεις να δίνουν σίγουρα το παρών τους» και σε ό,τι αφορά στο διμερές εμπόριο, διαπιστώνεται μια αύξηση δραστηριοτήτων, σε επίπεδο τεχνολογίας από τη Σουηδία και από την Ελλάδα μια εξαγωγική προσπάθεια τυποποιημένων τροφίμων, υψηλών προδιαγραφών.

Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Σουηδία ανέρχονται περίπου σε 176 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και εισάγουμε κυρίως ορυκτέλαια, φαρμακευτικά είδη, χαρτί και ξυλεία.

Τέλος, σχετικά με τη δράση του επιμελητηρίου υπογραμμίζει ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει καλές πρακτικές από το επιχειρηματικό περιβάλλον της Σουηδίας, όπως επίσης να παρουσιάσει το νέο περιβάλλον της Ελλάδας, με αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες «και κυρίως όρεξη για δουλειά».