Skip to main content

Σουηδία: Η Τούνμπεργκ απέκλεισε εισόδους στο κοινοβούλιο - «Η κλιματική κρίση θα γίνει μόνο χειρότερη»

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες άλλοι ακτιβιστές για το περιβάλλον απέκλεισαν σήμερα τις κύριες εισόδους του κοινοβουλίου της Σουηδίας στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν εισόδους του Κοινοβουλίου στη Σουηδία.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες άλλοι ακτιβιστές για το περιβάλλον απέκλεισαν σήμερα τις κύριες εισόδους του κοινοβουλίου της Σουηδίας στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αυτό που είπαν πως είναι πολιτική αδράνεια.

«Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που αποκλείουμε εισόδους στο σουηδικό Κοινοβούλιο, το Ρίκσταγκ, για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνεχιζόμενη καταστροφή των συστημάτων υποστήριξης της ζωής μας και των ανθρώπων που σκοτώνονται ήδη ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης», είπε η Τούνμπεργκ.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αρκετά», δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters, κατηγορώντας τους πολιτικούς για αδράνεια απέναντι στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η Τούνμπεργκ θέλει η φωνή των ακτιβιστών να ακουστεί

Ωστόσο οι διαμαρτυρίες της στη Στοκχόλμη δεν επιδιώκουν συνήθως να μπλοκάρουν τις εισόδους στο Κοινοβούλιο. Ορισμένες είσοδοι παρέμειναν ανοικτές σήμερα.

«(Οι πολιτικοί) δεν δρουν. Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται», είπε. «Κατά συνέπεια αισθανόμαστε σαν να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να δοκιμάσουμε νέες, διαφορετικές μεθόδους προκειμένου να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν».

«Μένουμε εδώ για την ώρα» πρόσθεσε.

«Η κλιματική κρίση θα γίνει μόνο χειρότερη»

Πέρυσι η Τούνμπεργκ προσήχθη ή απομακρύνθηκε από την αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας.

Βρετανικό δικαστήριο την απάλλαξε τον περασμένο μήνα από κατηγορίες για προσβολή δημόσιας τάξης καθώς ένας δικαστής έκρινε πως η αστυνομία δεν είχε την εξουσία να συλλάβει εκείνην και άλλους σε μια διαμαρτυρία στο Λονδίνο πέρυσι.

«Η κλιματική κρίση θα γίνει μόνο χειρότερη και το ίδιο και όλες οι ευθύνες μας, όλοι εκείνοι που έχουν μια ευκαιρία να δράσουν πρέπει να το κάνουν. Προτρέπουμε όλους όσοι μπορούν να ενωθούν μαζί μας και να ενωθούν με το κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης», είπε σήμερα η Τούνμπεργκ.