Skip to main content

Με mRNA εμβόλια και αρχές Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση για ευπαθείς ομάδες

Η αναμνηστική δόση θα γίνεται τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, της δεύτερης δόσης - Την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου τα ραντεβού

Η τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου θα είναι mRNA εμβόλιο για όλους, ακόμα και αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη», καθώς επίσης δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων».

Ποιοι και πότε θα κάνουν την τρίτη δόση

Η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε:

-Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

-Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

-Καρκίνος υπό αγωγή.

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

-Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

«Για τη μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται, απλώς ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η διαδικασία της αναμνηστική δόσης θα γίνεται τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, της δεύτερης δόσης ενώ την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός, τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους».

«Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας», είπε και κατέληξε: «Η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο εμβολιασμός όλων».