Skip to main content

Ένα τραγούδι για τα τσακίρικα μάτια μιας ομορφονιάς «ντυμένο» με εικόνες από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας (vid)

Μικρασιάτες πρόσφυγες ερμηνεύουν το «Τσακιρμιζέ», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της Ερυθραίας και «ντύνουν» το βίντεο με εικόνες από την πατρίδα τους

Ένα σπουδαίο ιστορικό, μουσικό άκουσμα από την προγονική γη της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία οπτικοποίησε ο  Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών.

Η ορχήστρα και η χορωδία του Συλλόγου ερμήνευσαν το τραγούδι «Τσακιρμιζέ» και το βίντεο του Δημήτρη Θωμαδάκη στο διαδίκτυο συνοδεύεται οπτικά με ιστορικό φωτογραφικό υλικό από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της εποχής του ελληνισμού, στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας.

Η Ερυθραία είναι η ιωνική χερσόνησος που βρίσκεται μεταξύ της Σμύρνης και της Χίου με τα αρχαιολογικά ευρήματα να μαρτυρούν την εγκατάσταση Κρητών ήδη από τον 14ο π.Χ. αιώνα..
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι κάτοικοι της περιοχής έφυγαν για τα νησιά του βορείου Αιγαίου κι ακόμη για Κρήτη, Κόρινθο, Πάτρα, Αττική και Θεσσαλονίκη.

Image

Το «Τσακιρμιζέ» είναι ένα ερωτικό τραγούδι, τετράσημος μπάλλος, όπου ο τραγουδιστής επαινεί τα κάλλη της αγαπημένης του. Τον τίτλο δίνουν τα τσακίρικα (χαριτωμένα, έξυπνα) μάτια της κι ακολουθεί η περιγραφή του κρυστάλλινου λαιμού της και της ελιάς της στο μάγουλο, που μοιάζει με μαργαριτάρι.

 

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ερυθραία έχει δεχτεί επιδράσεις στη μουσική, τόσο από τον χώρο του Αιγαίου, όσο και της Ανατολής κι αυτό φαίνεται στο «Τσακιρμιζέ».

Στην εκτέλεση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, τις πρώτες στροφές ερμηνεύει η Βενετία Τσομπανάκη –Σταγάκη και ακολουθεί η χορωδία του Συλλόγου.

Στα όργανα συμμετέχουν:
Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας, κανονάκι,
Γεώργιος Αγγελογιαννάκης, λύρα πολίτικη,
Μάρκος Δασκαλάκης, ούτι,
Μανόλης Κοντογιάννης, λαούτο,
Μανόλης Κυδωνάκης, λαούτο,
Αλέξανδρος Μυρωδιάς, ταμπουράς,
Δημήτρης Σολακόγλου, κουτάλια,
Άρης Συσκάκης, βιολί και
Μανόλης Χριστοδούλου, τουμπελέκι.

Η χορωδιακή, μουσική και γενικά συνολική επιμέλεια του όλου αυτού μουσικού έργου ανήκει στον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Ανδρέα Γιακουμάκη.

Τα μέλη της χορωδίας:

Α. Γυναίκες:
1. Μαρίτσα Βοριά -Παναγιωτάκη, 2. Κωνσταντίνα Γωνιωτάκη, 3. Γεωργία Δαμβόγλου –Παυλάκη, 4. Μαρία Δασκαλάκη, 5. Κούλα Κανέλλου –Παπαδομανωλάκη, 6. Ελένη Καρπιδάκη –Σκευάκη, 7. Μαρία Κισσανδράκη, 8. Ειρήνη Κλάδου –Παπαδάκη, 9. Βασιλεία Μαρίνου –Καζαβή, 10. Ζαχαρένια Παπαδάκη, 11. Μαρία Πατάκα, 12. Μαρία Πατάκα –Λιουδάκη, 13. Μαρίνα Πατάκα –Καραδάκη, 14. Δέσποινα Πετρούλη –Δασκαλάκη, 15. Μαρία Σαρηγιάννη –Αλεξανδράκη, 16. Ειρήνη Συσκάκη, 17. Γκορτάνα Τανάσκοβιτς, 18. Βενετία Τσομπανάκη –Σταγάκη, 19. Ευαγγελία Τσομπανάκη –Σταματογιαννάκη, 20. Μαρία Χατζησπύρου –Τσαγκαράκη.

Β. Άνδρες:
1. Κυριάκος Αραμπατζόγλου, 2. Αθανάσιος Γιακουμάκης, 3. Κωνσταντίνος Γονιδάκης, 4. Μιχάλης Καραδάκης, 5. Μανόλης Λαμπρίδης, 6. Ισίδωρος Μαρίνος, 7. Σταύρος Μαρίνος, 8. Τάσος Μιχαηλίδης, 9. Ελευθέριος Μιχάλας, 10. Δημήτρης Σολάκογλου, 11. Παρασκευάς Συριανόγλου, 12. Χαράλαμπος Τσομπανάκης.