Skip to main content

Ένας Δρομέας για τα Σκόπια και άλλες ιστορίες αυτοκαταστροφής

Άρθρο στη Voria του Φάνη Ουγγρίνη, υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου με τη δημοτική παράταξη του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

του Φάνη Ουγγρίνη* 

Φαντάζομαι πως όλοι σας έχετε δει σε κάποια στιγμή τον «Δρομέα», το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, καμωμένο από γυαλί και μέταλλο. Απο το 1994 πραγματικά δεσπόζει στον ανοικτό χώρο μπροστά στο Χίλτον, σ’ ένα σημείο της Αθήνας όπου τα κτήρια ακολουθούν σύγχρονες γραμμές, έχοντας ένα ύφος απόλυτα ταιριαστό με το οκτάμετρο καλλιτέχνημα. Αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπόσημο της πρωτεύουσας, αγαπητό σε κατοίκους μα και επισκέπτες, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις αμέτρητες φωτογραφίες όπου απεικονίζεται.

Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζετε είναι πως ο «Δρομέας» είχε αρχικά τοποθετηθεί στην Ομόνοια επί δημαρχίας Έβερτ, απ’ όπου μεταφέρθηκε προσεκτικά στη σημερινή του θέση λόγω των επικείμενων τότε εργασιών κατασκευής του μετρό. Ενδεχομένως κι αυτό θα έλαβε υπόψη της η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, όταν σκέφτηκε ότι το έργο θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναμεταφερθεί, τούτη τη φορά στα γειτονικά Σκόπια, σε ανταλλαγή με το εκεί φαραωνικό και μάλλον κιτσάτο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιθανώς μάλιστα να αναλογίστηκε και την πολυετή συζήτηση για την εν Αθήναις ανυπαρξία ανδριάντα του Μακεδόνα στρατηλάτη, οπότε ίσως με το μυαλό της να εντόπισε μια καταπληκτική ευκαιρία, μια win-win περίπτωση: η Αθήνα αποκτά άνευ κόστους το μνημείο που της λείπει, η Ελλάδα κάνει εξαγωγή του πιο ποιοτικού σύγχρονου πολιτισμού της, και φυσικά οι δύο λαοί αδελφοποιούνται πανευτυχείς, μέσα στο πνεύμα της ιστορικής -για την επιπολαιότητα της- συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι όπως συνηθίζουν να λειτουργούν τα στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα με εξέπληττε αν το παραπάνω σενάριο αποδεικνύετο πέρα για πέρα αληθινό.

Ό,τι πάντως κι αν είχε στο νου της η κυρία Ζορμπά, η ουσία είναι πως κόλλησε άμεσα στη δημόσια άρνηση του Βαρώτσου να συμπράξει σ’ ένα τέτοιο ανοσιούργημα. Η αδιαπραγμάτευτη στάση του δημιουργού συνάντησε την αξιοθρήνητη διάψευση εκ μέρους της αρμόδιας(;) υπουργού, μια διάψευση διόλου πιστευτή, ακόμη κι από τους φανατικοτερους οπαδούς των κυβερνώντων. Βλέπετε, αυτή η σύντομη αφήγηση αναδεικνύει όσα χαρακτηρίζουν αυτή την τελευταία τετραετία• το Μαξίμου και οι συνοδοιπόροι του έχουν ταυτιστεί με ιταμό θράσος, με εγκληματική προχειρότητα, με αδιαφορία για τον τόπο, με ασύστολα ψέμματα και με θεαματικότατες κωλοτούμπες μπροστά σε κάθε αδιέξοδο όπου οι ίδιοι οδήγησαν τη χώρα. Με αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά κυβερνούν, και χάρη σ’ αυτά η Ελλάδα βουλιάζει αργά μα σταθερά στο τέλμα όπου μας έριξαν οι πολιτικές που αυτοί μονίμως υπερασπίζονται αταλάντευτα εδώ και 40 χρόνια.

Η ομάδα Τσίπρα εκπροσωπεί ό,τι πιο στρεβλό και αυτοκαταστροφικό έχει περάσει από την εγχώρια πολιτική σκηνή, καθώς εκφράζει τις αντιδραστικές εκείνες δυνάμεις που έριξαν τη χώρα στην Κρίση ώστε να διαφυλάξουν τα στενά συμφέροντά τους. Μας ζημιώνουν όλους συνεχώς και πολλαπλώς, και δε θα σταματήσουν αν δεν ηττηθούν πολιτικά σε κάθε επίπεδο του δημόσιου βίου. Δεν αρκεί να παραδώσουν τα υπουργεία, μα θα πρέπει η καθεστωτική νοοτροπία τους να εξοστρακιστει από παντού, από τον συνδικαλισμό, από την παιδεία, από τις τέχνες, από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες θα κληθούν να δείξουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την υπόθεση του εθνικού μας μέλλοντος. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

* Ο Φάνης Ουγγρίνης είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»