Skip to main content

Έντι Ράμα: Σε καλό επίπεδο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα μίλησε στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τι είπε για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα

Στο καλό επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διεξήχθη σήμερα στο διαδικτυακό φέτος Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ερωτηθείς για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα ανέφερε πως «έχουμε κάνει πρόοδο, δεν είναι εύκολο, αλλά έχουμε καλή θέληση και οι (διμερείς) σχέσεις είναι -κατά την άποψή μου- καλές».

«Είναι ένα ζήτημα (αυτό της οριοθέτησης). Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία. Αλλά κοιτάξτε, η Ελλάδα και η Ιταλία, που είναι μέλη της ΕΕ εδώ και τόσο πολλά χρόνια, κατέληξαν σε συμφωνία μόλις πριν από λίγες μέρες», είπε ο κ. Ράμα, ο οποίος αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. «Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, που έχουν εξεταστεί στο παρελθόν και εξετάζονται (στο παρόν) και έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλα να γίνουν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερες αλλά είναι ήδη καλές».

Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική εθνικότητα.

«Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο κατά καιρούς φέρνει στο προσκήνιο η ελληνική πλευρά σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα της (ελληνικής) μειονότητας. Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες της μειονότητας έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά τους δικαιώματα; Ναι. Αλλά είναι μόνο αυτοί που έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά δικαιώματα; Όχι. Όλη η χώρα, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της χώρας, έχει ένα βάρος μιας πολύπλοκης κληρονομιάς που σχετίζεται με τους τίτλους περιουσιακών δικαιωμάτων, τα αρχεία, τα συστήματα», υποστήριξε. Η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, εργάζεται για τη βελτίωση της κατάστασης και ήδη υπάρχει πρόοδος και μια νέα νομοθεσία που έχει και τη στήριξη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που είναι «πιο παραδειγματικές» απ' ό,τι μεταξύ κυβερνήσεων κι αυτό δεν ισχύει μόνο τώρα αλλά τα τελευταία τριάντα χρόνια, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το «άνοιγμα», όπως είπε, της Αλβανίας.