Skip to main content

Εντυπωσιακοί ελιγμοί του F-16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης (vid)

Την ώρα της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου, το F-16 της ομάδας επιδείξεων πραγματοποίησε εντυπωσιακούς ελιγμούς στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Τους ελιγμούς που θα εκτελέσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης το πρωί της 28ης Οκτωβρίου αμέσως μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης πρόβαρε σήμερα ο πιλότος του F 16 block 52+ της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Ζευς” (F-16 Demo Team) ξεσηκώνοντας τους Θεσσαλονικείς.

Το F-16 κυριολεκτικά έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με τους ελιγμούς που έκανε ψηλά αλλά και την ώρα που πραγματοποίησε χαμηλές διελεύσεις με τους πολίτες να χειροκροτούν και να προσπαθούν να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της : “Καρέ των Άσσων”, “Acro Team”, “Ελληνική Φλόγα”, “Νέα Ελληνική Φλόγα” καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16. Εγιναν οι πρώτες επαφές και συμφωνήθηκε τελικά η εκπαίδευση δύο Ιπταμένων της ΠΑ από την πεπειραμένη ομάδα ”Viper West F-16 Demo Team” της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ ενώ οι πτήσεις του στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αποτελουν την μεγαλύτερη στιγμή ειδικά όσον αφορά τα μηνύματα που στέλνουν οι πιλότοι του ΖΕΥΣ μέσα από το κοκπιτ του αεροσκάφους.

Ελιγμοί Επίδειξης

Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat).

Πιο συγκεκριμένα:

Υψηλή Επίδειξη (High Show)

Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 7000 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Χαμηλή Επίδειξη (Flat Show)

Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 1500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL) και οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Υψηλή Επίδειξη
Ανάστροφη απογείωση
Είσοδος με Barrel Roll
Άνοδος για εκτέλεση Κουβανέζικου 8 και τετράφυλλο
Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
Αργή περιστροφή
Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
Στροφή ελάχιστης ακτίνας
Κατακόρυφη άνοδος
Στροφή του Γερακιού
Περιστροφή δύο σημείων
Ανάστροφη διέλευση
Άνοδος Μέγιστης Επίδοσης με Περιστροφές
Σπειροειδής Βύθιση
Διέλευση Ελληνική Φλόγα
Τακτική Άνοδος για Προσγείωση
Χαμηλή Επίδειξη
Απογείωση Μέγιστης Επίδοσης και Άνοδος για εκτέλεση Οριζόντιου 8
Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
Αργή Περιστροφή
Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
Στροφή ελάχιστης ακτίνας
Στροφή του Γερακιού
Περιστροφή δύο σημείων
Ανάστροφη διέλευση
Διέλευση Ελληνική Φλόγα
Τακτική Άνοδος για Προσγείωση