Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΟΦ: ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων

Ανησυχία έχει προκληθεί από τις ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ) αναφορικά με τις ελλείψεις 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον ΕΟΦ είναι 27, καλώντας τους υπευθύνους κυκλοφορίας των φαρμάκων να δηλώνουν στον Οργανισμό τις ελλείψεις σε προϊόντα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Επιπλέον, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας.

Μάλιστα ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. «Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη», αναφέρει.

Παράλληλα τονίζεται ότι από τον ΕΟΦ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά, με επιβολή κυρώσεων και απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, σε μια προσπάθεια προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

«Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές», καταλήγει ο ΕΟΦ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ