Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
x

«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΙ»-ΚΑΡΦΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑ 3 ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Στην αντεπίθεση περνά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την κριτική που δέχεται σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης στο δάσος.

Αιχμές κατά τριών δήμων της Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του Σέιχ Σου εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου αφήνει με ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης  απαντώντας σε υψηλούς όσο και σκωπτικούς τόνους στην κριτική που δέχεται για το κρίσμο αυτό ζήτημα.

Με μία μακροσκελή ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη θέτει τρία ζητήματα και συγκεκριμένα τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαχείριση της κατάστασης με το φλοιοφάγο έντομο και την πυροπροστασία για τη θερινή περίοδο, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

i) Τι κάνουν αυτοί που βαθιά και πολύ ανησυχούν;

ii) Θα συνεργαστούν οι Δήμοι Νεάπολης- Συκεών, Πυλαίας –Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων αντιπυρικής προστασίας;

iii) Έχουν προβεί οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ως όφειλαν, στον καθαρισμό των δημοτικών δασών; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εκτάσεις αυτές; Εγκυμονούν κίνδυνους;

iv) Έχει γίνει κάποια αξιολόγηση από τα Υπουργεία περί της Αποτελεσματικότητας διάθεσης πιστώσεων σε Δήμους  για την αντιπυρική προστασία;

Μάλιστα, αναφέρεται σε ιδιαίτερα σκωπτικούς τόνους στον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον οποία δεν κατονομάζει αλλά τον φωτογραφίζει σαφώς επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του, σημειώνοντας τα εξής: «Η επίσημη έναρξη κάθε κύκλου γίνεται με δηλώσεις που κάνει συνήθως, ο ίδιος αυτοδιοικητικός, σε μέσα παντός είδους, ο οποίος έχει αναγορεύσει εαυτόν σε εντομολόγο, δασολόγο, ενώ οι γνώσεις του σε θέματα πυρκαγιών και πλημμυρών είναι επίσης εγνωσμένη και αναγνωρισμένη!»


Τι λέει η Αποκεντρωμένη για τα έργα

Σύμφωνα με την ΑΔΜΘ, τα τελευταία χρόνια αποφεύχθησαν καταστροφές με μια σειρά έργων που έγιναν.

Συγκεκριμένα, στον τομέα αυτό έγινε κυρίως εξαιτίας των αντιδιαβρωτικών έργων,  που έγιναν μετά την πυρκαγιά του 1997 και των αντιπλημμυρικών έργων που ακολούθησαν (108 τσιμεντένια και λιθόδμητα φράγματα).

Αναφορικά με το φλοιοφάγο έντομο, η Αποκεντρωμένη αναφέρει πως αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος,  εκπόνησε  και εφάρμοσε,  αποτελεσματικά,  ένα σχέδιο δράσης που βελτίωσε εντυπωσιακά τόσο το επίπεδο προσβολής  (είναι χαρακτηριστικό πως ενώ την περίοδο 2019-2020 κόπηκαν 30.000  χωρικά ξυλείας,  το 2020-2021 εκτιμάται ότι θα κοπούν μόλις 2.500 χωρικά), όσο και τη φυσική  αναγέννηση. Επίσης, έχει ληφθεί απόφαση για  δράσεις τεχνητής αναδάσωσης όπου απαιτηθεί και έχουμε, ήδη, εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής  Ανάπτυξης 2014-2020, έργο αναδασώσεων με πλατύφυλλα είδη στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό (1.000.000 € ).

Όσον αφορά την αντιπυρική προστασία, εξαιτίας των εξυγιαντικών και καλλιεργητικών υλοτομιών που πραγματοποιήθηκαν  για τη διαχείριση  του φλοιοφάγου,  δημιουργούνται περισσότερα υπολείμματα δασικών προϊόντων, τα οποία και πρέπει να απομακρυνθούν.

Κατά την Αποκεντρωμένη, όπως διαπιστώθηκε τα προηγούμενα χρόνια αυτό μπορεί να γίνει μόνο με θρυμματισμό, καθώς φαίνεται πως δεν παρουσιάζουν κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον.

«Για να γίνει λοιπόν ο θρυμματισμός αυτός απαιτούνται σημαντικές πιστώσεις και οπωσδήποτε συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ιδίως των ΟΤΑ της περιοχής», σημειώνει ο Φορεάς.

Αλαλούμ με τον θρυμματισμό

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη, όσον αφορά τη διαδικασία θρυμματισμού, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, απέστειλε έγγραφο και ζήτησε από τους αρμόδιους δήμους να συνεργαστούν, έτσι ώστε οι πιστώσεις που τους διατέθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για δράσεις πυροπροστασίας να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

«Μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν μόνον οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Θέρμης», λέει ΑΔΜΘ.

Μάλιστα αναφέρεται πως φέτος, όπως και πέρυσι, ζητήθηκαν πιστώσεις για θρυμματισμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, παρά τις άριστες σχέσεις μας με την Π.Κ.Μ, δεν έχει προωθηθεί καμία σχετική ενέργεια, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά το έργο μας», σημειώνεται.

Τι πρόκειται να γίνει φέτος

Η ΑΔΜΘ στην μακροσκελή ανακοίνωσή της σημειώνει πως η  κεντρική διαχείριση από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  των πόρων  που αφορούν  τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.  

«Μόνο οι φορείς που βρίσκονται σε χωρική εγγύτητα με τις εκάστοτε δασικές περιοχές, γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο και για το λόγο αυτό προτείνεται η αποκέντρωση της διοίκησης και διαχείρισης των πόρων, η οποία άλλωστε προβλέπεται και θεσμικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επί του πρακτέου διευκρινίζεται πως την παρούσα χρονική περίοδο, και όσο αφορά στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο αξιολόγησης πιθανών λύσεων για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστώσεων και παροχής αρωγής από τους δήμους, η Α.Δ.Μ.-Θ, όπως και πέρυσι:

i) θα εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια του Τακτικού της Προϋπολογισμού, όσο και τα περιθώρια που της δίνει ο νόμος για να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ δασοκομικούς χειρισμούς.

ii) Θα ξεκινήσει άμεσα εργασίες θρυμματισμού με πιστώσεις ύψους 74.400,00 ευρώ, που μόλις της μεταφέρθηκαν.

iii) Έχει ήδη λάβει μέτρα  για την πραγματοποίηση προληπτικών έργων πυροπροστασίας, στη λογική της δημιουργίας συνθηκών αποτροπής του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών αλλά και άμεσης και έγκαιρης κατάσβεσης του δάσους.

iv) Σε συνεργασία με τους Δήμους που ανταποκρίθηκαν  (Θέρμης και Ωραιοκάστρου),  οι οποίοι θα διαθέσουν θρυμματιστικά και μηχανήματα έργου, θα ενισχυθεί η  αντιπυρική θωράκιση των δασών. Φυσικά αναμένεται  η θετική και άμεση ανταπόκριση όλων των όμορων Δήμων με το περιαστικό δάσος καθώς και  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

v) Μετά τη συνεννόηση με το ΦΟΔΣΑ, αναμένεται οι Δήμοι να διαθέσουν φορτηγά και μηχανήματα έργου προκειμένου να μεταφερθούν τα υπολείμματα στον ΧΥΤΑ.

vi) Ο Συντονιστής της Α.Δ.Μ.Θ., συμμετείχε δια ζώσης, στην υβριδική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο που υλοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και επαναβεβαιώθηκε η συνεχής και στενή συνεργασία  με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και κυρίως με την Πυροσβεστική, Αστυνομία και το Στρατό. Δια μέσου του Προϊσταμένου της Γενικής  Δ/νσης  Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων/ Α.Δ.Μ.Θ., υπήρξε δέσμευση προς τον Υπουργό, πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα από τις πρόσφατες υλοτομίες.

Αιχμές κατά δήμων

Καταλήγοντας η ΑΔΜΘ αναφέρει πως αν και με βάση τα παραπάνω λειτουργεί αποτελεσματικά με στοχευμένες ενέργειες, συνεχίζει να δέχεται κριτική.

Τα ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται  είναι όπως λέει:

i) Τι κάνουν αυτοί που βαθιά και πολύ ανησυχούν;

ii) Θα συνεργαστούν οι Δήμοι Νεάπολης- Συκεών, Πυλαίας –Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων αντιπυρικής προστασίας;

iii) Έχουν προβεί οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ως όφειλαν, στον καθαρισμό των δημοτικών δασών; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εκτάσεις αυτές; Εγκυμονούν κίνδυνους;

iv) Έχει γίνει κάποια αξιολόγηση από τα Υπουργεία περί της Αποτελεσματικότητας διάθεσης πιστώσεων σε Δήμους  για την αντιπυρική προστασία ;

«Όσο και αν αντιλαμβανόμαστε την αγωνία κάποιων Δημάρχων να αναλάβουν τη διαχείριση του περιαστικού δάσους, αυτό δεν μπορεί να γίνει με αβάσιμες αιτιάσεις περί αναποτελεσματικότητας των Δασικών Δομών της Α.Δ.Μ.-Θ. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Επαγγελματίες κινδυνολόγοι και θέτοντες αναθέματα, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσου», λέει ΑΔΜΘ, ξεκεθαρίζοντας πως θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση εφόσον χρειαστεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ