Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
x

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ: ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Η ΔΡΑΣΤΙΣ

Ο δικηγόρος της Ιωάννας τόνισε ότι το ανώτατο όριο είναι 15 χρόνια κάθειρξη αλλά σε μερικά χρόνια θα μπορεί να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης.

Για την πρώτη εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε και την πολύκροτη δίκη μίλησε ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας.

Αρχικά αναφερόμενος στο «κώλυμα» της κατηγορούμενης να φανεί στο δικαστήριο είπε στην ΕΡΤ: «Δεν ξέρω αν είναι δικιά της σκέψη το να μην εμφανιστεί ή κάποιοι την έχουν συμβουλέψει, αλλά είναι τελείως λάθος τακτική. Επέδειξε ασέβεια και προς το δικαστήριο και προς την Ιωάννα, δεν τόλμησε να εμφανιστεί και να έρθει αντιμέτωπη με το θύμα».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η πελάτισσα του τρόμαξε με τη στάση των δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο. «Φοβήθηκε και τρομοκρατήθηκε, πάρα λίγο να ποδοπατηθεί. Μου κράταγε το χέρι και μου έλεγε “πρόσεχε, πρόσεχε”», ανέφερε.

«Σέβομαι ότι και οι δημοσιογράφοι κάνουν μια δύσκολη δουλειά και τρέχουν ποιος θα βγάλει την καλύτερη είδηση ή βγάλει μια ατάκα, αλλά αυτή η εικόνα δεν τιμά κανέναν. Με έπιασαν όλοι και μου ζήτησαν να μεταφέρω μια “συγγνώμη” στην Ιωάννα, και στην έξοδο ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η Ιωάννα ένοιωσε ανακούφιση μόλις ολοκληρώθηκε η χθεσινή διαδικασία, λέγοντας πως «για πρώτη φορά που βρέθηκε τόσο πολύ κόσμο και μηνύματα συμπαράστασης, βγήκε ακόμη πιο δυνατή».

«Η χθεσινή ημέρα ήταν διαδικαστική για το δικαστήριο. Το γνώριζε προφανώς η κατηγορούμενη. Το σημαντικό στοιχείο ήταν η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, και δεν ήταν εκεί για να ακούσει για το τι κατηγορείται και τι έχει κάνει. Είναι λάθος. Ποια μεταμέλεια; Τι να πει; Για ποιο λόγο δηλαδή; Θα έρθει όποτε θέλει αυτή; Σας το λέω και κρατείστε το, ούτε στις 30 Σεπτεμβρίου θα έρθει στο δικαστήριο. Θα εμφανιστεί μόνο στην απολογία της», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι με τη στάση αυτή, δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα απολύτως.

«Το μόνο που κέρδισε ήταν να θυμώσει τον κόσμο ακόμη παραπάνω. Μεγάλωσαν η οργή και ο θυμός», είπε χαρακτηριστικά. «Η κατηγορούμενη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα, αλλά δεν έχει και νόημα. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μην απολογηθεί, όπως δεν παρουσιάστηκε και στο στάδιο της ανάκρισης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Λύτρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαίρεση γυναικών από τους ενόρκους, λέγοντας πως εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο με κριτήριο το φύλο και μετά από αίτημα της υπεράσπισης, «νομίζω ότι μας πάει δεκαετίες πίσω. Αυτά τα πράγματα έχουν αλλάξει».

«Είναι μια παλαιομοδίτικη τακτική του ‘ 50 και του ’60. Νομίζω ότι πρωτίστως είναι προσβλητικό για τη γυναίκα και σε δεύτερη φάση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο δικαστής, εν έτει 2021, δεν έχει καμία σημασία αν είναι άνδρας ή εάν είναι γυναίκα. Δηλαδή, τι θεωρεί ότι με τους άντρες να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση η κατηγορούμενη, ή το ανάποδο; Νομίζω ότι αυτό μας γυρνάει δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Ερωτηθείς για το αίτημα της υπεράσπισης να αλλάξει το κατηγορητήριο, ο κ. Λύτρας σημείωσε ότι και η άλλη πλευρά «κάτι πρέπει να πει, κάτι πρέπει να κάνει».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορούν να κάνουν λάθος και ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και το Δικαστικό Συμβούλιο που άσκησαν ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονία.

Αποκάλυψε, δε, ότι έκανε έρευνα με τους συνεργάτες του, προκειμένου να προμηθευτούν το συγκεκριμένο υγρό, και «δεν υπάρχει συσκευασία που να μην έχει τη σήμανση ότι προκαλεί θάνατο. Άρα, με το που πήρε η κατηγορουμένη το μπουκάλι στα χέρια της, το πρώτο πράγμα που είδε είναι ότι προκαλεί θάνατο. Από τη στιγμή που το έριξε, αποδεχόταν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο του θανάτου».

Αναφορικά με τα περί νομολογίας από άλλες υποθέσεις που έκριναν επιθέσεις με οξύ έχουν πάει ως βαριά σκοπούμενη βλάβη, ο κ. Λύτρας αντέτεινε ότι και η νομολογία αλλάζει, και οι συνθήκες του κάθε εγκλήματος είναι διαφορετικές.

«Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ποσότητα, εκεί όπου έπεσε το καυστικό υγρό έλιωσαν οι τοίχοι», συμπλήρωσε. Εκτίμησε ότι οι δικαστές θα λάβουν υπόψιν τους το γεγονός ότι τον Ιανουάριο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης της κατηγορουμένης και «μέχρι τότε, θα έχουμε τελειώσει».

Αργότερα, σε συνέντευξή του σήμερα στο ΣΚΑΪ, πάντως, ο κ. Λύτρας δέχθηκε ερώτηση και για το πόσα χρόνια θεωρεί ότι μπορεί να μείνει στη φυλακή η κατηγορούμενη σε περίπτωση που καταδικαστεί με τη μεγαλύτερη ποινή.

Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι το ανώτατο όριο είναι 15 χρόνια κάθειρξη, αλλά σε πέντε με πεντέμισι χρόνια θα μπορεί να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η Ιωάννα γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

«Αν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, θα μείνει στη φυλακή πέντε, με πεντέμισι χρόνια», ήταν τα λόγια του.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ