Skip to main content

Επιζήσασα του Άουσβιτς η πρώτη ηλικιωμένη που εμβολιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εμβολιασμοί ενάντια στον κορωνοϊό από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η 96χρονη Ζάννα Σαντικάριο-Σαατσόγλου, η οποία επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς είναι η πρώτη φιλοξενούμενη δομής ηλικιωμένων της Θεσσαλονίκης που εμβολιάστηκε έναντι του κορωνοϊού.

Σήμερα άρχισαν οι εμβολιασμοί από τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτκού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Πρώτοι εμβολιάστηκαν το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος «Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο».

Ανάμεσά τους είναι και μια γυναίκα που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, η κ. Ζάννα Σαατσόγλου, το γένος Σαδικάριο, Θεσσαλονικιά εβραϊκής καταγωγής, η οποία το 1943 σε ηλικία 18 χρονών μεταφέρθηκε από τους Ναζί σε στρατόπεδο “εργασίας” στην Πολωνία. Οι γονείς και τα αδέρφια της εξοντώθηκαν εκεί, εκείνη όμως κατάφερε να επιζήσει. Η κ. Σαατσόγλου μετά τον θάνατο του συζύγου της επέλεξε να μείνει στο ίδρυμα. Η κόρη της, Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, μετά το πρώτο lockdown μπορούσε να τη βλέπει μόνο από μακριά και τώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λαχταράει την ημέρα που θα μπορέσει να την ξαναγκαλιάσει.

«Με τρομάζει η ιδέα ότι μπορεί να φύγει, χωρίς να μπορέσω να την αγκαλιάσω», λέει η κα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, αναφέροντας ότι η μητέρα της ζει περισσότερο από 10 χρόνια στο ίδρυμα, με δική της επιλογή και ότι η πανδημία τους στέρησε τη δυνατότητα της επικοινωνίας από κοντά. «Μέχρι πριν 5-6 χρόνια, η μητέρα μου ήταν δραστήρια, μάζευε τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος και τους έκανε γιόγκα. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει "πέσει", γιατί είναι πια πολύ μεγάλη» προσθέτει.

«Είμαστε τυχεροί που ο ΕΟΔΥ επέλεξε το "Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο", για να αρχίσει από εδώ ο εμβολιασμός. Υπάρχουν φιλοξενούμενοι που έχουν να βγούνε από το Ίδρυμα από τον περασμένο Μάρτιο και βλέπουν τους δικούς τους μόνο από το παράθυρο. Ο εμβολιασμός πήγε καλά, κανένας δεν παρουσίασε πρόβλημα και τώρα όλοι περιμένουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, Σαμουήλ Αμπαστάδο. Ο κ. Αμπαστάδο σημείωσε ότι εμβολιάστηκε το 70% όσων διαμένουν και εργάζονται στο ίδρυμα (συνολικά 20 άτομα). Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο ίδρυμα φιλοξενούνται εννέα άτομα και ότι μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα, καθώς οι φιλοξενούμενοι μένουν σε μονόκλινα δωμάτια και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.