Skip to main content

Έρευνα ΕΕΘ: Μόλις το 4,7% των επιχειρηματιών προχώρησαν σε απολύσεις

Τα μέλη του ΕΕΘ δεν μετακύλησαν την οικονομική κρίση στους εργαζόμενους – «Πόλεμος στην οικονομία της πόλης και της χώρας», λέει ο Ζορπίδης

Μόλις πέντε στους 100 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης κατέφυγαν σε απολύσεις, προκειμένου να περιορίσουν την οικονομική αιμορραγία που προκάλεσε το lockdown της περασμένης άνοιξης.

Αυτό δείχνει έρευνα που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε δείγμα 1.030 μελών του, στην οποία αποτυπώνεται το πώς διαχειρίστηκαν οι επιχειρηματίες της πόλης την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η εντύπωση που έχουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση.

Στη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη το τραπεζικό σύστημα με μόλις έναν στους τέσσερις να αξιοποιεί τα μέτρα στήριξης που περιελάμβαναν εμπλοκή των τραπεζών.

Τα κύρια αποτελέσματα της δημοσκόπησης που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην εκδήλωση του ΕΕΘ που θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας «To The Point», Δημήτρης Κατσαντώνης, που διενήργησε τη δημοσκόπηση, από τη σύνθεση των ευρημάτων διαπιστώθηκε ότι τα μέλη που συμμετείχαν, ενώ ζητούν περαιτέρω στήριξη, δεν ακολούθησαν την τακτική της μετακύλισης της κρίσης στους εργαζόμενους, καθώς μόλις 4,7% προχώρησαν σε απολύσεις. «Δηλαδή δεν κράτησαν στάση απελπισίας, αλλά προσπαθούν μαχητικά να αντιμετωπίσουν το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατσαντώνης τόνισε πως το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει αποξένωση από τραπεζικό σύστημα. Όπως επισήμανε, οι τρεις στους τέσσερις δεν αξιοποίησαν μέτρα στήριξης, στα οποία εμπλέκονταν οι τράπεζες, ενώ από αυτούς που κατέφυγαν στο τραπεζικό σύστημα, μόλις το 27% δήλωσε ικανοποιημένο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από χθες η εταιρία «τρέχει» νέα δημοσκόπηση για το δεύτερο lockdown, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι έχει ενταθεί πολύ η αρνητικότητα σε οτιδήποτε ήταν αρνητικό στην προηγούμενη έρευνα.

«Πόλεμος» στην οικονομία

«Μιλάμε για έναν πόλεμο στην οικονομία της πόλης και της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας το δεύτερο lockdown εξέφρασε τον φόβο ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν δεν θα ξανανοίξουν και πως το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 30% τον Ιανουάριο.

Ο κ. Ζορπίδης δήλωσε ανικανοποίητος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τόνισε πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν ακούν τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου. «Είμαστε σύμβουλοι της πολιτείας, αλλά δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις. Γι’ αυτό βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα. Θέλουμε στήριξη από την πολιτεία», είπε.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε πως το επιμελητήριο έχει κωδικοποιήσει τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως αναστολή κάθε οφειλής προς το Δημόσιο, αλλά και στα ενοίκια και στις διαδικασία περαίωσης των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ, Ρούλης. Εδιάρογλου, ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση και έλλειψη προοπτικής, που συνεπάγεται αδυναμία σχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

Στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρα θα παρουσιαστούν επίσης συγκριτικά στοιχεία για τα μέτρα των επιχειρήσεων που πήραν κυβερνήσεις εννέα χωρών της Ευρώπης.

Όπως επισημάνθηκε, η χώρα μας είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων, στον μέσο όρο όσον αφορά σε εγγυήσεις και δάνεια, αλλά πολύ κάτω του μέσου όρου σε πολιτικές «πετάμε λεφτά από το ελικόπτερο», δηλαδή μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης.