Skip to main content

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις υλικοτεχνικές υποδομές στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πέντε άξονες υλικοτεχνικών υποδομών στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης «οι οποίες είναι απαραίτητο να καλυφθούν»

Ερώτηση στη Βουλή για τις υλικοτεχνικές υποδομές του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, που απεθυνύνεται πρός την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η κακή συντήρηση του κτηρίου και οι δύο βανδαλισμοί που υπέστη τη χρονιά που πέρασε έφεραν την «υλικοτεχνική υποδομή του κτηρίου απέχει σημαντικά τόσο από την ιστορικότητα του κτηρίου όσο και από την προσφορά του σχολείου στην εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν πέντε άξονες υλικοτεχνικών υποδομών «οι οποίες είναι απαραίτητο να καλυφθούν τόσο για την ασφάλεια των μελών της σχολικής κοινότητας όσο και για την ευρυθμη λειτουργία του σχολείου».

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Το 8ο Ε.Π.Α.Λ. Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Επαγγελματικά Λύκεια της πόλης και στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικά κτήρια της, το σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης», όπου από το 1952 παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση. Δυστυχώς η υλικοτεχνική υποδομή του κτηρίου απέχει σημαντικά τόσο από την ιστορικότητα του κτηρίου όσο και από την προσφορά του σχολείου στην εκπαίδευση. Την ήδη κακή συντήρηση του κτηρίου επιδείνωσαν οι δύο βανδαλισμοί που υπέστη την χρονιά που μας πέρασε και των οποίων  μεγάλο μέρος  δεν έχει αποκατασταθεί.

Οι υλικοτεχνικές ελλείψεις οι οποίες είναι απαραίτητο να καλυφθούν τόσο για την ασφάλεια των μελών της σχολικής κοινότητα όσο και για την ευρυθμη λειτουργία του σχολείου είναι οι εξής:

Α) Αμφιθέατρο. Στο σχολείο υπήρχε αμφιθέατρο το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες όλων των σχολείων, που συστεγάζονται στο κτήριο. Αυτό το αμφιθέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τους δύο περσινούς βανδαλισμούς  και δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα. Εκτός από το γεγονός ότι το σχολείο πλέον δεν έχει αμφιθέατρο για να πραγματοποιήσει σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις η σημερινή κατάσταση της αίθουσας εγκυμονεί κινδύνους για όσους επισκεφτούν την αίθουσα.

Β)  Βάψιμο και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ένα μέρος του κτηρίου (γραφεία καθηγητών κλπ) δεν έχει βαφτεί εδώ και αρκετά χρόνια ενώ τα κομμάτια που βάφτηκαν πρόσφατα έχουν βανδαλιστεί. Επίσης μέρος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, λόγω φθοράς, απαιτεί άμεση συντήρηση καθώς αποτελεί κίνδυνο για τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Γ) Σχολικές αίθουσες. Στις σχολικές αίθουσες δεν υπάρχει καμία υλικοτεχνική  υποδομή ( διαδραστικοί πίνακες, υπολογιστές κλπ) ώστε να αποτελούν σύγχρονες τάξεις του 21ου αιώνα.

Δ) Φωτοτυπικά μηχανήματα, υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, εκτυπωτές. Το σχολείο λειτουργεί με δύο φωτοτυπικά μηχανήματα, παλιάς τεχνολογίας, τα οποία λόγω εντατικής χρήσης χαλάνε πολύ συχνά με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν τις ανάγκες του σχολείου. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι ελάχιστοι υπολογιστές, οι βιντεοπροβολείς και οι εκτυπωτές που διαθέτει το σχολείο.

Ε) Αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο σχολείο δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτός από δύο μπασκέτες των οποίων τα ταμπλό έχουν ραγίσει και πρέπει να αλλαχθούν άμεσα καθώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των μελών της σχολικής κοινότητας.

Επειδή εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, θεωρούν επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την αποκατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε το 8ο Ε.Π.Α.Λ. Θεσσαλονίκης να διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία - Ελίζα (Μαριλίζα)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ».