Skip to main content

EU RICE: Ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον (φωτο)

Στην εκδήλωση του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας παρουσιάστηκε η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς μαγείρων και ζαχαροπλαστών.

Image

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.

Image

Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Image

Στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού οι Chef instructors  Σοφία Τεφτσή, Σταυρούλα Κεϊσίδου, Αντώνης Μάστορας, Βασιλική Στάϊκου και οι Pastry Chefs Πασχάλης Ζερβίδης Νικόλαος Αλεξιάδης, Νικόλαος Ποζουκίδης ετοίμασαν με τους σπουδαστές, τρεις εμπνευσμένες συνταγές με αναφορά στην παράδοση και αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι:
•    Ορεκτικό: Μους ντοματόρυζο, Μπισκότο ντομάτα, Τουϊλ με μελάνι σουπιάς, Τζελ βασιλικού, Λευκός ταραμάς, Καρπάτσιο χταπόδι
•    Αλμυρό παστάκι ρυζιού
•    Γλυκό Ατζεμ ρύζι

Image

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όλους τους σπουδαστές, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική, αλλά και η αξία της δημιουργίας και της εξέλιξης της παράδοσης. 

Image

Η υποδοχή των διευθύνσεων των σχολών γενικά, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών, ενώ επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.

Image

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η εταιρεία Νοvacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, η οποία έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EURICE θα βρείτε: https://www.europeanrice.eu