Skip to main content

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 4ετίας το οικονομικό κλίμα - Πτώση και στην Ελλάδα

Στη βιομηχανία οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν «αισθητά πιο απαισιόδοξοι» σε όλα τα μέτωπα, από τις παραγγελίες έως τα επίπεδα παραγωγής

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζονται ολοένα και πιο δυσοίωνες. Από τις εμπορικές συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λειτουργούν ως βαρίδι στην παγκόσμια οικονομία έως την επίμονη αβεβαιότητα για το Brexit, αλλά και μία αίσθηση ότι τα όπλα της νομισματικής πολιτικής δεν αρκούν, τα πάντα πλήττουν την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων, καταναλωτών και επενδυτών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ζώνη του ευρώ βυθίστηκε σε χαμηλά τεσσάρων ετών τον Σεπτέμβριο, με την πτώση να είναι αισθητά μεγαλύτερη των προβλέψεων. Συγκεκριμένα υποχώρησε στις 101,7 μονάδες από 103,1 μονάδες τον Αύγουστο και κόντρα στις εκτιμήσεις σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg για οριακή πτώση στις 103. Ο δείκτης για τη βιομηχανία ολίσθησε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -8,8 από -5,8 έναντι εκτιμήσεων για μικρότερη πτώση στο -6. Ο δείκτης υπηρεσιών ανέκαμψε ελαφρά στις 9,5 μονάδες.

ΔείκτηςΣεπτέμβριος ΠρόβλεψηΑύγουστος
Οικονομικό Κλίμα101.7103103.1
Βιομηχανία-8.8-6-5.8
Υπηρεσίες9.59.59.2
Καταναλωτές-6.5-6.5-7.1


Στη βιομηχανία οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν «αισθητά πιο απαισιόδοξοι» σε όλα τα μέτωπα, από τις παραγγελίες έως τα επίπεδα παραγωγής. Στις υπηρεσίες, αν και η εικόνα είναι εμφανώς καλύτερη, η επίδοση του δείκτη παραμένει πολύ κοντά σε ναδίρ τεσσάρων ετών.

Στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος είχε κινηθεί τους περασμένους μήνες έντονα ανοδικά, κόντρα στην απογοήτευση που επικρατούσε στην Ευρωζώνη. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο κατέγραψε και εκείνος πτώση στις 107,2 από 108,4 μονάδες.

Στον τομέα των υπηρεσιών κατεγράφη σημαντική πτώση, στις 20,2 μονάδες από 28,8 μονάδες, ενώ και στον κατασκευαστικό τομέα ο δείκτης βρέθηκε -56,2 από -52,3 μονάδες. Βελτίωση είχαμε στη βιομηχανίας, στην  1 από 0,6 μονάδα, όπως και στο λιανικό εμπόριο (στις 32,9 από 22,6 μονάδες). O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε στις -6,8 από -8,2 μονάδες.