Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
x

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο αν. υπουργός, σε διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο νησί, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο για την περιοχή.

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στη Σαμοθράκη, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συνοδευόμενος και από βουλευτές του νομού Έβρου.

Στη συνάντηση φορέων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, υπό τον συντονισμό του δημάρχου του νησιού, Αθανάσιου Βίτσα, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΥΠΕΝ μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες, τις οποίες έχει ήδη υλοποιήσει στο 100%.

«Είμαστε σήμερα, εδώ, στη Σαμοθράκη για να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό έτους για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι το ΥΠΕΝ και τις έχει υλοποιήσει όλες. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση της περιφέρειας, των ακριτών και των περιοχών τους, του νησιωτικού χώρου, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και υποχρεώσεις στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Και πρόσθεσε: «Με τον δήμο είχαμε μια άριστη συνεργασία και κοινή πολιτική κατεύθυνση. Γιατί πολιτική δεν είναι τα κόμματα, η πολιτική είναι η ουσία της ζωής ενός τόπου. Η δική μας πολιτική και η πολιτική του δήμου είναι να πάμε τον τόπο μας μπροστά, να ζουν καλύτερα οι πολίτες, τα παιδιά μας, να έχουμε καλύτερο περιβάλλον και να έχουμε όλα αυτά που μας έλειψαν στη μνημονιακή περίοδο».

Και, βέβαια, «αυτά που συζητάμε σήμερα αποδεικνύουν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλά, αν γίνουν σωστά. Έχουμε καταγράψει 15 πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει στις 13 Νοεμβρίου σε κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και σήμερα μπορούμε να σας παρουσιάσουμε την υλοποίηση και των 15».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε τα θέματα που επίλυσε το ΥΠΕΝ για το νησί της Σαμοθράκης, ξεκινώντας από τις πρωτοβουλίες που αφορούν τη δασοπονία στην περιοχή:

«Υλοποιήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ή μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης, σε έκταση 50 στρεμμάτων, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του οικισμού», είπε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι από τις ίδιες υπηρεσίες, υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη χώρα, σε έκταση 335 στρεμμάτων. Για αμφότερα τα έργα, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000  ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτησή τους.

Παράλληλα, υλοποιείται με κόστος 40.000 ευρώ το masterplan για τη διαχείριση των δασών στη Σαμοθράκη, το οποίο περιλαμβάνει και τη διαχειριστική μελέτη των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού. Το masterplan θα έχει πολιτικές για το θέμα της βόσκησης, της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, αλλά και τις αναδασώσεις που θα γίνουν μελλοντικά στη Σαμοθράκη.

«Σημαντική για εμάς είναι και η φύλαξη των δασών για να αντιμετωπιστεί και το θέμα της υπερβόσκησης», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Έτσι, σήμερα παραδίδουμε στη Δασική Υπηρεσία νέο όχημα 4x4, που θα ενισχύσει τους δασοφύλακες του νησιού, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί τμήμα της δασικής υπηρεσίας στη Σαμοθράκη, υπαγόμενο στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης».

Στα θέματα φυσικού περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας και περιοχών Natura της Σαμοθράκης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο η ένταξη μετά από 21 χρόνια των περιοχών Natura 2000 του νησιού στον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και έχει χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα καθορίσει όλες τις ζώνες προστασίας και χρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του τόπου.

Υπενθύμισε, δε, ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται οι Φορείς Προστασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και ο συγκεκριμένος Φορέας, και επιπλέον εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από το ΕΣΠΑ 2018. Επιπροσθέτως, με ειδική νομοθετική ρύθμιση της δασικής νομοθεσίας εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση υφιστάμενων και νέων γεωτρήσεων σε δασικές περιοχές και περιοχές Natura 2000, καθώς και αδειοδοτικό καθεστώς για λειτουργία κάμπινγκ σε αντίστοιχες περιοχές.

Όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων, ώστε να διακοπεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ του νησιού και να αποκατασταθεί.

Επίσης, το ΥΠΕΝ παρείχε την αναγκαία υποστήριξη στον δήμο Σαμοθράκης για τη δημοπράτηση και ωρίμανση της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων όλης της περιοχής.

Και, βέβαια, η Σαμοθράκη εντάχθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της περιοχής, παρ’ ότι απουσίαζε από τον αρχικό κατάλογο κρίσιμων και επιλέξιμων περιοχών του 2014.

Επιπλέον, ολοκληρώνεται από τη δασική υπηρεσία η διαδικασία έκδοσης άδειας επέμβασης για το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών Σαμοθράκης και ετοιμάζονται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι προδιαγραφές για το Σχέδιο Βόσκησης της περιοχής και η εκπόνησή του θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

«Tο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι πλούτος όχι μόνο περιβαλλοντικός, αλλά και οικονομικός. Μπορεί να δημιουργήσει εργασία και πάνω σε αυτή την εργασία μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε και το μέλλον της Ελλάδας. Με τον Δήμο Σαμοθράκης έχουμε μπροστά μας πολλές δυνατότητες νέας συνεργασίας. Δουλέψαμε μαζί με κοινή κατεύθυνση, λύσαμε προβλήματα και για ό,τι είχαμε δεσμευτεί έχει γίνει πράξη. Αποδείξαμε ότι η χώρα μας και στην ακριτική Σαμοθράκη και στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η μεταμνημονιακη Ελλάδα», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ