Skip to main content

Φοιτητές από τις ΗΠΑ σε σεμινάριο για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη

Είκοσι νέοι απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και αναλύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις των προσφύγων και της μετανάστευσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Την έναρξη εβδομαδιαίου σεμιναρίου στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα ανακοίνωσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ίδρυμα Fulbright και το Πρόγραμμα Benjamin A. Gilman International Scholarship Program (Gilman Program) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Είκοσι νέοι απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και αναλύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις των προσφύγων και της μετανάστευσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, έχει στόχο να προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση και να παρέχει ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, των ειδικών και των μελών της κοινότητας.

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πλούσια ιστορία πολιτιστικής ποικιλομορφίας και πύλη για τις μεταναστευτικές ροές, αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο για αυτήν την επίκαιρη και σημαντική εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα πολύπλοκα ζητήματα που συνδέονται με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση μέσα από διαδραστικά εργαστήρια,

συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις σε τοποθεσίες και δραστηριότητες συμμετοχής στην τοπική κοινότητα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς με σημαντική δράση, ΜΚΟ και στελέχη της κοινότητας, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

Το Πρόγραμμα Gilman είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και υποστηρίζεται στην εφαρμογή του από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Gilman στοχεύει να διευρύνει τη συμμετοχή των αμερικανών φοιτητών στη διεθνή εκπαίδευση παρέχοντας υποτροφίες σε φοιτητές με περιορισμένα οικονομικά μέσα για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής, στην ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης και στην προώθηση της ανάπτυξης μελλοντικών ηγετών σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.  Αυτό το σεμινάριο υποστηρίζει τη δέσμευση του Προγράμματος Gilman για την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης και σεβασμού.