Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΜΕ JOHNSON & JOHNSON Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ

Η επιχείρηση έχει στόχο τόσο τη θωράκιση των νησιών έναντι του κορωνοϊού, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά μας με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson έως το τέλος Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την επιχείρηση επιτάχυνσης των εμβολιασμών των κατοίκων άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, σε όλα τα νησιά (εκτός της Κρήτης) με τον τίτλο «Γαλάζια Ελευθερία».

Η επιχείρηση έχει στόχο  τόσο τη θωράκιση των νησιών έναντι του κορωνοϊού, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που επισήμως ξεκινά εντός των επομένων ημερών, με τη βεβαιότητα ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κατά την οποία η υγειονομική κατάσταση των τουριστικών προορισμών παρακολουθείται στενά από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό, στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων όλων των νησιών της Ελλάδας έως τέλος Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα:

Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 32 μικρά νησιά με καθολικό εμβολιασμό

Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί σε 36 νησιά έως 10.000 κατοίκους με καθολικό εμβολιασμό έως το τέλος Μαΐου

Ξεκινά ο καθολικός εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά, έως τέλος Ιουνίου (εκτός της Κρήτης που εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό)

Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στα νησιά θα δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, κινητά συνεργεία εμβολιασμού, κινητές ιατρικές μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ενώ η όλη επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις.
Στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενταχθούν εμβολιαστικά κέντρα ιδιωτικών μονάδων, ενώ το άνοιγμα επόμενων ηλικιακών ομάδων θα γίνει ταχύτερα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια πολυσύνθετη διαδικασία, με επιχειρησιακές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου. Επισημαίνοντας τον υγειονομικό, κοινωνικό οικονομικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την συνδρομή όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά κυρίως για να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. «Σκοπός μας, το πρόσφατο κύμα εμβολιασμού να απλωθεί και στις θάλασσες, ώστε να έχουμε το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας πριν από το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα θα εκπέμψει ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στο εξωτερικό. Τέλος, συνέστησε σε όλους αυξημένη προσοχή από εδώ και στο εξής, με το σταδιακό άνοιγμα μετακινήσεων και δραστηριοτήτων, για αποφευχθούν τοπικές εξάρσεις της πανδημίας και η λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.
«Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας. Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία», διευκρίνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού,  Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό,  Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Mάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Αριστοτελία Πελώνη, Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου , Γιώργο Χατζημάρκο, συμμετείχαν οι: Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι από όλη τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα από το Νότιο Αιγαίο οι:  Αντώνης Καμπουράκης Δήμαρχος Ρόδου,  Θεοδόσης Νικηταράς, Δήμαρχος Κω, Δημήτρης Διακομιχάλης, Δήμαρχος Καλύμνου, Αντώνιος Σιγάλας, Δήμαρχος Σαντορίνης,  Κωνσταντίνος Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου,  Νικόλαος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Σύρου,  Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ