Skip to main content

Γαλλία: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για κατάχρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων η Λεπέν

Το κόμμα της Λεπέν, που ονομάζεται τώρα Εθνικός Συναγερμός, αρνείται κάθε ενοχή.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και άλλα 23 μέλη του κόμματός της θα πρέπει να δικαστούν με την κατηγορία της κατάχρησης κεφαλαίων της Ε.Ε., κλιμακώνοντας έρευνα που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η εισαγγελία του Παρισιού άρχισε την έρευνα το Δεκέμβριο του 2016, λέγοντας πως θέλει να διαπιστώσει αν το τότε Εθνικό Μέτωπο είχε χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών για να πληρώσει προσωπικό που εργαζόταν για το κόμμα.

Στους ευρωβουλευτές χορηγούνται χρήματα για να καλύπτουν δαπάνες, μεταξύ άλλων και για τις αμοιβές των συνεργατών τους, αλλά δεν επιτρέπεται τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται για κομματικά έξοδα.

Τι λέει το κόμμα

Το κόμμα της Λεπέν, που ονομάζεται τώρα Εθνικός Συναγερμός, αρνείται κάθε ενοχή.

«Αμφισβητούμε αυτή τη θέση, καθώς φαίνεται πως πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη για το έργο των αντιπολιτευόμενων βουλευτών και των συνεργατών τους, το οποίο είναι πάνω από όλα πολιτικό», ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του στο Reuters.

Η Λεπέν βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενη ποινή κάθειρξης δέκα ετών, πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ και, καθώς είναι αιρετή αξιωματούχος, αδυναμία να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα για δέκα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.

Πηγή: Καθημερινή, Reuters