Skip to main content

Γαλλία: O Zεμούρ κάνει έκκληση για ακροδεξιά συμμαχία εν όψει των βουλευτικών εκλογών

O ακροδεξιός ηγέτης κάνει έκκληση προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα να συμμαχήσουν εν όψει των βουλευτικών εκλογών

Έκκληση απευθύνει ο Ζεμούρ σε όλο το ακροδεξιό τόξο για τη δημιουργία συμμαχίας.

Οι ηγέτες του κόμματος, το οποίο ίδρυσε ο Ερίκ Ζεμούρ, ο ακροδεξιός ηγέτης που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έχουν κάνει έκκληση προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα να συμμαχήσουν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι του κόμματος του Ζεμούρ, "Reconquête!", δήλωσαν στην εφημερίδα Le Figaro ανοιχτοί σε συνομιλίες για συμμαχία με τον "Εθνικό Συναγερμό" της Μαρίν Λεπέν, η οποία θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς και με τους συντηρητικούς "Ρεπουπλικανούς" και το ακροδεξιό κόμμα "Debout La France".

«Αυτή η επιλογή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδιαιτερότητα της γραμμής και της στρατηγικής μας, που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στο πολιτικό φάσμα», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Μαριόν Μαρεσάλ, ο Γκιγιόμ Πελτιέ και ο Νικολά Μπε.

Οι τρεις τους εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εκλογές «παίζονται πάνω σε αριστερές θέσεις»

Ο Ζεμούρ, ο οποίος είχε προτείνει σε περίπτωση εκλογής του να απελάσει τους άνεργους μετανάστες και να μπλοκάρει τα εμβάσματα, είδε το ποσοστό της δημοτικότητάς του να καταποντίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συσπείρωση των ακροδεξιών υποψηφίων γύρω από την Λεπέν, η οποία ήταν αντιμέτωπη με τον Μακρόν και στις εκλογές του 2017.

Μιλώντας στο δίκτυο BFM TV, η Μαρεσάλ, η οποία είναι ανιψιά της Λεπέν, είπε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Μακρόν στην προεδρία, είναι "μια επιλογή" να εκλεγεί η Λεπέν πρωθυπουργός.

Η Μαρεσάλ εντάχθηκε επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία του Ζεμούρ τον περασμένο μήνα επιφέροντας έτσι πλήγμα στην Λεπέν, η οποία είχε ήδη πληγεί από άλλες αποστασίες.

Ο Μακρόν έχει διευρύνει το προβάδισμά του ενόψει του επαναληπτικού γύρου των εκλογών την Κυριακή, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει την νίκη. Και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους, που στήριξαν τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, πολλοί εκ των οποίων δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ρίξουν λευκό.

Χθες Τρίτη ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς ήρθε στην τρίτη θέση με μικρή διαφορά (22% έναντι 23% της Λεπέν) κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.