Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΘΕΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ

Πώς βλέπει την επόμενη μέρα ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου που έθεσε ζήτημα ηγεσίας στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Την πρόθεση του να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας σχέδια δημιουργίας νέου κόμματος εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

«Το να κάνει ο καθένας το κόμμα του για να διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα δεν με εκφράζει και όσοι πιστεύουν ότι αυτό πάω να κάνω, νομίζω ότι το λένε περισσότερο με την ελπίδα να απαξιώσουν αυτά που λέω. Αν ήθελα, θα το είχα κάνει πολύ καιρό πριν και θα είχα ακολουθήσει άλλους σχηματισμούς που κατά καιρούς έχουν γίνει. Αλλά έχω μείνει πιστός στο ΠΑΣΟΚ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Όσον αφορά το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «για μένα ήταν ένας σταθμός όσον αφορά την πορεία του κινήματος. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα έξω από τα δόντια. Αυτό που μπήκε μπροστά είναι ότι ο χρόνος τελειώνει, η μάχη για τη ψυχή της Κεντροαριστεράς είναι πλέον μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι σε αυτή την πορεία δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Αν θέλουμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο, στην καρδιά του κόσμου και των προβλημάτων του».

«Εκτός ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να με θέσει κανείς»

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε κριτική στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δύο χρόνια. Η κ. Γεννηματά πρέπει να γυρίσει αμέσως το τιμόνι προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, πρέπει να ανοίξει το κόμμα, να το κάνει δημοκρατικό, να καλωσορίζει τον κόσμο, να φέρνει κόσμο μέσα, όχι να απωθεί».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται διαφορετικό καταστατικό, πιο συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις και μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα.

Σε ερώτηση για το αν οι επιλογές της Φώφης Γεννηματά τον θέτουν εκτός ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως «εκτός ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να με θέσει κανείς. Αυτό είναι θέμα δικό μου και των ιδεών μου».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μανώλη Όθωνα «την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars, ούτε οι κομπάρσοι», ο πρώην υπουργός τόνισε, πως «όταν καταλήγεις να φτάνεις σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σημαίνει ότι έχεις εξαντλήσει τις πολιτικές σου προτάσεις και θέσεις. Είναι κρίμα να βλέπεις κάποιους ανθρώπους ψηλά στην ηγεσία του κόμματος να μην μπορούν να αρθρώσουν πολιτική αντιπαράθεση και να κάνουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν με αφορούν».

Όσον αφορά στις αποφάσεις του Συνεδρίου και το αν ήταν ομόφωνες, τόνισε πως «αυτές οι αποφάσεις -και να ήταν ομόφωνες, που το αμφισβητώ- ήταν ψηφισμένες από τόσο λίγο κόσμο, που ουσιαστικά είναι αδύναμες αποφάσεις. Πάντα έχω σεβαστεί τα όργανα και τις αποφάσεις τους, θεωρώ όμως ότι αυτές πάρθηκαν από ένα συνέδριο που έχει πολλά ερωτηματικά».

Ο κ. Γερουλάνος απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όπως είναι τα πράγματα τώρα, όχι. Καταρχήν, για να κάνεις μία συμμαχία, πρέπει  ο καθένας να έχει πολύ ξεκάθαρες θέσεις και προτεραιότητες και από εκεί και πέρα να δεις πού συμφωνείς και πού διαφωνείς. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για τέτοια πράγματα, όταν δεν έχουν γίνει τα στοιχειώδη».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει νομιμοποιήσει τα μνημόνια»

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Έχει αποκαλυφθεί πια η Νέα Δημοκρατία. Μας ήρθε με ένα προσωπείο κεντροδεξιό και σιγά σιγά βαίνει προς τα δεξιά με σταθερά βήματα» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει νομιμοποιήσει τα μνημόνια ως οικονομική και πολιτική φιλοσοφία και προχωρά με αυτά».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ