Skip to main content

Για πρώτη φορά στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξήρε τη σημαίνουσα και πολύπλευρη προσφορά του Π.τ.Δ. στην ελληνική κοινωνία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και τιμή στα γραφεία του τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά την προσφώνησή του ο Πρόεδρος του ΔΣΘ εξήρε τη σημαίνουσα και πολύπλευρη προσφορά του Π.τ.Δ. στην ελληνική κοινωνία γενικότερα και το νομικό κόσμο ειδικότερα, ενώ τιμής ένεκεν, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, του επέδωσε σε ειδική δερματόδετη έκδοση τον πρώτο τόμο του επιστημονικού περιοδικού «Αρμενόπουλος» (1946-1947). Αναφέρθηκε στο θεμελιώδη ρόλο του δικηγόρου για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου και τον καθημερινό και πολύπλευρο αγώνα που καλείται να δώσει για τη διατήρηση του κύρους και του ρόλου του, ενεργώντας ταυτόχρονα ως κυματοθραύστης απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης και ως φυσικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων κάθε πολίτη αλλά και της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Σημείωσε δε ότι ο δικηγόρος προσπαθεί με αξιοπρέπεια να βιοποριστεί μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, με τα δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Τόνισε, βεβαίως, και το ρόλο του δικηγόρου στην παραγωγική διαδικασία και τη συνεχή προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου να επιτύχει τη σύνδεση των μελών του με την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, υπακούοντας στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας, που θέλει, πέρα από τον δικηγόρο των δικαστηρίων και των ακροατηρίων, και τον δικηγόρο ως νομικό συμπαραστάτη ή σύμβουλο. Τέλος, αναφέρθηκε στους νέους θεσμούς επίλυσης των διαφορών, καθώς και στο νεότευκτο Κανονισμό Διαιτησίας, που ψηφίστηκε από τον ΔΣθ και αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Κατά την αντιφώνησή του ο ΠτΔ δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να επισκεφτώ τον ιστορικό Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Το έχω ανάγκη να αισθάνομαι ένας από εσάς». Αναφερόμενος στο νομικό περιοδικό «Αρμενόπουλος» τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας υπήρχαν πολλές παραπομπές του σε δημοσιεύσεις του περιοδικού, ενώ εξήρε την συμπόρευση του ΔΣθ με τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία «πέρασαν», όπως δήλωσε, «τα μεγαλύτερα νομικά μυαλά, γεγονός που καταδεικνύει το επίπεδο του ΔΣΘ».

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για συγκρότηση Πανελλήνιας Επιτροπής Διεκδίκησης Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα υπό την αιγίδα του.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση πάνω στα διάφορα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και αφορούν τις συνθήκες άσκησης της δικηγορίας, όπως, ενδεικτικά, η συντήρηση των υφιστάμενων δικαστικών εγκαταστάσεων και η επέκτασή τους στο παρακείμενο κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού), η τοποθέτηση γιατρού στο Δικαστικό Μέγαρο. Ο ΠτΔ δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσε δε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε άμεσα να τοποθετηθεί κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση για τις ανάγκες του Δικαστικού Μεγάρου.

Παρόντες στην ιστορική συνάντηση ήταν: ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Χάρης Καστανίδης, ο Πάρεδρος του ΣΤΕ και Αν. Διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας, κος Νικόλαος Μαρκόπουλος, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κα Καλλιρόη Χειμαριού, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κα Ειρήνη Αποστόλου, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κα Ευαγγελία Αρβανίτου, η Αναπλ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κα Αθηνά Κωνσταντινίδου, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, κα Θωµαΐς Χοϊλού – Μελισσά, η Διευθύνουσα το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, κα Φανούλα Μπατσιώτου, η Εισαγγελέας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κα Δήμητρα Τσιαρδακλή, οι πρώην Πρόεδροι του ΔΣΘ, Γεώργιος Ιγνατιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Δημήτριος Γαρούφας και Εμμανουήλ Λαμτζίδης, ο Πρόεδρος του ΤΑΔΙΘ, κος Νικόλαος Αντωνιάδης, ο Συντονιστής του ΚΕ.Δ.ΜΕ., κος Ευάγγελος Σταμκόπουλος, από το ΔΣ του ΔΣΘ παραβρέθηκαν οι κ.κ. Πέτρος Σαμαράς, Γεν. Γραμματέας, Αναστάσιος Ντούγκας, Ταμίας και τα μέλη Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Ιωάννης Ανδρουλάκης, Γεώργιος Δακουράς, Σπυρίδων Πετρίδης, Στυλιανή Βαλάνη – Ντολοπούλου, Αντώνιος Μικροπανδρεμένος, Ευαγγελία Τσιάλτα, Ιάκωβος Ψωμιάδης, Γεώργιος Λιαδάκης, Ιωάννης Αντωνίου, Δημήτριος Φινοκαλιώτης, Αθανάσιος Αλεξόπουλος, Βασίλειος Σιαπέρας και ο Διευθυντής Διοικητικού του ΔΣΘ, κος Δαμιανός Πουλτουρτζίδη.