Skip to main content

Γιατί είναι βαρύ το κόστος των πλεονασμάτων για την ...οικονομία

Μόνο τα υπερ-πλεονάσματα του 2017 κόστισαν στην ανάπτυξη περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για ένα σχεδόν εξωπραγματικό ποσοστό.

Μεγάλο το κόστος που πληρώνει η ελληνική οικονομία για την παραγωγή των υπέρ/πλεονασμάτων που ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την ανάλυση των στοιχείων που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα. Απόδειξη;

Σύμφωνα με ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), μόνο τα υπερ-πλεονάσματα του 2017 κόστισαν στην ανάπτυξη περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα! Πρόκειται για ένα σχεδόν εξωπραγματικό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς την προσπάθεια που γίνεται ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά κανονικότητας, μετά την πολυετή κρίση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πλέον ακόμα και σε φιλικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο κατέστη δυνατό να παραχθούν τα φαραωνικά πλεονάσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων κρύβεται στην υπό-εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Εδώ και τρία χρόνια οι δαπάνες έναντι των στόχων στο ΠΔΕ υστερούν δραματικά. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελούνται έργα και κατά συνέπεια να μην αυξάνουν οι θέσεις εργασίας στην χώρα μας ενώ την ίδια ώρα αναζητούνται πόροι για να ενισχύσουν την επιδοματική πολιτική των ανέργων. Το συμπέρασμα; Πρόκειται στην κυριολεξία για φαύλο κύκλο, που το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει την προεκλογική πολιτική της κυβέρνησης.