Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
x

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, την αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ και το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Καλοχώρι.

Περισσότερες από 300 επενδύσεις στον τομέα των Logistics, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, έχει αδειοδοτήσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το ενδιαφέρον μάλιστα να συνεχίζεται αμείωτο παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στην «Prodexpo North 2021», τονίζοντας ότι οι κλάδοι που στήριξαν μέσα στην πανδημία την εθνική οικονομία και την εργασία ήταν πρωτίστως η βιομηχανία, η βιοτεχνία, η μεταποίηση και ο πρωτογενής τομέας.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης. Ενώ κάθε παραγωγικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη προσφέρει το 10% έως 15% των θέσεων εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο κατά μέσο όρο, στον κλάδο των Logistics η Θεσσαλονίκη προσφέρει το 28,1% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας της χώρας, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό. Τα στοιχεία κατέγραψε ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του βιομηχανικού κλάδου στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να γίνει καταλύτης για μια ισχυρή οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι κορυφαία προτεραιότητα του στρατηγικού προγραμματισμού της διοίκησης της Περιφέρειας. Παρά τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας δεν έχουμε υποστείλει καθόλου τους ρυθμούς της δουλειάς μας. Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό, ενώ την ίδια ώρα ένας νέος κλάδος των Logistics παρουσιάζει ακόμη κι αυτή την εποχή εντυπωσιακό δυναμισμό και ανάπτυξη. Χάρις στην επιμονή μας πετύχαμε τη νομοθετική ολοκλήρωση από την κυβέρνηση για τα θέματα λειτουργίας μεταφορικών εταιριών και Logistics, κάτι που άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις εγχώριων και πολυεθνικών εταιριών σ' αυτό τον τομέα», τόνισε ο κ. Γιουτίκας στη Voria.gr.

Στη χτεσινή του παρέμβαση ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε μάλιστα και στο project της αναβάθμισης της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, που έχει συνάφεια με την ανάπτυξη των Logistics.

Αναβάθμιση ΒΙΠΕΘ

Άλλωστε, η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στη χώρα και πλέον η ανάγκη επέκτασής της, σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι αδήριτη. «Υπάρχει ακόμη κι αυτή την περίοδο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με το διαχειριστή των ΒΙΠΕ, την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της βιομηχανικής περιοχής, προκειμένου να μπορεί να γίνει εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων εντός του χώρου της ΒΙΠΕΘ και να επαναλειτουργήσουν τα κενά βιομηχανικά κτιριακά κελύφη», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει και τους απαιτούμενους πόρους για την εκπόνηση μελέτης εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή του Καλοχωρίου, της δεύτερης, μετά τα Οινόφυτα, μεγαλύτερης άτυπης συγκέντρωσης βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό επιχειρηματικό πάρκο, κατά το πρότυπο των Οινοφύτων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ