Skip to main content

Γκάγκα στη Voria.gr: Η σύσταση για τέταρτη δόση εμβολίου καλύπτει όσο κόσμο ανησυχεί

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλά στη Voria.gr για την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έδωσε τη δυνατότητα 2ης αναμνηστικής δόσης

Αιφνιδίασε η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δίνει τη δυνατότητα 2ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών ανοίγοντας από την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουνίου τη σχετική πλατφόρμα.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τα επιδημιολογικά στοιχεία να δείχνουν ανοδική τάση, χωρίς όμως να σηματοδοτούν συναγερμό, η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και κυρίως η απόφασή της ήρθε να ταράξει το πανελλήνιο που δείχνει και λόγω θέρους να έχει αφήσει πίσω τον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊος: Τέταρτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 30 εισηγείται η Επιτροπή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών όσον αφορά την χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση) ενώ «αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν τη Δευτέρα 27-06-22».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας, Μίνα Γκάγκα, η απόφαση της Επιτροπής ήρθε να καλύψει τις ανησυχίες του κόσμου κι όχι επειδή υπάρχουν στοιχεία που ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα.

«Η απόφαση της Επιτροπής ήρθε για να καλύψει κάποιους ανθρώπους που ανησυχούν και θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, να τους δώσει το δικαίωμα» είπε στη Voria.gr η κ. Γκάγκα προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. «Το λένε και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Απλώς επειδή υπάρχει η έξαρση κι επειδή υπάρχει ο κόσμος που ανησυχεί τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο. Αυτή είναι η αιτία» τόνισε.

Όσον αφορά το χρονικό διάσημα της ανοσίας και εάν αυτό είναι στους 4 ή στους 6 μήνες η κ. Γκάγκα είπε στη Voria.gr «ότι είναι διαφορετικές οι μεταλλάξεις».

«Τούτες εδώ που έχουμε είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, ιδιαίτερα λοιμογόνες. Ενώ και στη γρίπη λέμε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο, όταν βγήκε o Η1Ν1 κάναμε και δεύτερο εμβόλιο. Άρα η ανοσία έχει σχέση με το πόσο κοντά είναι ένας καινούργιος ιός σε έναν προηγούμενο που έχουμε.  Αλλιώς φαίνεται ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουνε αντισώματα έχουν υψηλά αντισώματα εδώ και πολύ καιρό» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνος με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας στη Voria.gr ότι έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου ο κόσμος να έχει το δικαίωμα της 2ης αναμνηστικής δόσης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Δεν ήξερα ότι η Επιτροπή θα βγάλει αυτή την απόφαση, η οποία όμως με εξέπληξε ευχάριστα γιατί επιτρέπει στον κόσμο να εμβολιαστεί. Πολλοί που είχαν κάνει το εμβόλιο τον περασμένο Δεκέμβριο ή Ιανουάριο με ρωτούσαν εάν μπορούν να κάνουν τη 2η αναμνηστική και τους απαντούσα εάν βρεις κάνε. Ωστόσο, ήξερα ότι απαγορευόταν. Άρα η απόφαση της Επιτροπής επιτρέπει σε αυτόν που ανησυχεί και έχει περάσει έναν μίνιμουμ διάστημα τεσσάρων μηνών να εμβολιαστεί και πάλι» είπε ο κ. Μανωλόπουλος.